SARTR u Banjoj Luci: Jolpaz Davidov ponovo pred sudom - Gorica Dodik pokrenula hajku

1
DW
SARTR u Banjoj Luci: Jolpaz Davidov ponovo pred sudom - Gorica Dodik pokrenula hajku
Foto: SARTR / Predstava Moj sin samo malo sporije hoda u Banjoj Luci

Velika se prašina podigla oko gostovanja teatra SARTR" u Banjpj Lluci, u okviru Teatar festa "Petar Kočić". Buru je najprije izazvao jedan tvit kćerke Milorada Dodika a sada se zbog gostovanja "SARTR-a" u RS traže krivci.

Ulaskom u austrougarsku sudnicu, Petar Kočić i njegov lik David Štrbac iz satirične drame Jazavac pred sudom, pokazali su da nisu protagonisti samo vremena, u kojem je pisan ovaj komad, piše Deutsche Welle.

"Umije zaplakati kao malo dijete, zalajati kao pašče, a zakukurijekati kao pijetao. Često puta udari zgodno rukama o bedra kao pijetao krilima i zakukuriječe te prevari pijetlove, pa se prije vremena raskukuriječu po selu. Zato ga ruže pomlađe žene. Pretvara se i da je stidljiv. Ne vjerujte mu", pisao je Petar Kočić, opisujući svog glavnog junaka Davida, dok je ulazio u sudnicu nosivši jazavca u vreći kao personifikaciju vlasti. 

Pročitajte finalni tekst prijedloga Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Pročitajte finalni tekst prijedloga Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Metafora sistema i društva vidljiva je i danas na svakom koraku, a ovih dana sistem ili dio sistema pokušao je ovu predstavu u produkciji Sarajevskog ratnog teatra SARTR-a da stavi u politički kontekst.

Bez medijskog pokrovitelja

Uvrštena u zvaničnu selekciju Teatar festa, SARTR je sa svojom predstavom Moj sin samo malo sporije hoda oduševio publiku u Narodnom pozorištu Republike Srpske. Neposredno prije predstave objavljeno je da RTRS prvi put nije medijski pokrovitelj festivala. U javnosti se špekulisalo da je takav potez uslijedio nakon objave Gorice Dodik na tviteru, u kojoj je osudila gostovanje SARTR-a, mada je još u aprilu objavljen program festivala.

Željko Komšić dao podršku SARTR-u i publici u Banjoj Luci: Dok je njih, barbarizam neće pobijediti!

Željko Komšić dao podršku SARTR-u i publici u Banjoj Luci: Dok je njih, barbarizam neće pobijediti!

Simptomatično je da je program festivala dobio odobrenje Ministarstva prosvjete i kulture RS, koje je nakon cijele priče stalo uz Narodno pozorište i selekciju festivala, mada ni tu nisu svi jedinstveni po ovom pitanju.

"Što se tiče Sarajevskog ratnog teatra, pozorište koje je osnovano sa ciljem da baštini kulturu sjećanja na 'srpsku agresiju i opsadu Sarajeva', ne treba da gostuje u Narodnom pozorištu RS pa makar igralo i Ježevu kućicu", napisala je na tviteru pomoćnica ministra za kulturu Tanja Đaković, neposredno prije odigrane predstave.

Nakon što je festival završen, potrebu da se obrate javnosti imali su glumci Narodnog pozorišta na čelu sa direktorkom Dijanom Grbić, koja je na to mjesto došla krajem 2021. godine, nakon što je Maja Dodig smijenjena sa ovog mjesta zbog optužbi za mobing.

Članovi ansambla Narodnog pozorišta RS demantovali su, kako su rekli, sve neistine koje su o njima tokom održavanja Teatar festa "Petar Kočić" kružili medijima i društvenim mrežama.

Pa šta

"Našoj publici se trudimo da donesemo najbolje i da imamo najbolje", rekla je Grbić, uz tvrdnju da je sve oko festivala iskorišteno kao senzacija.

"Vrlo simptomatično je da se sve ovo dešava u vrijeme kad meni dolazi prelaz sa v.d. na upravnika pozorišta. Pozitivno i otvoreno pokušavam da radim sa svim narodima u regiji. Trpim izuzetno nasilje na mrežama, o čemu je obaviještena i policija. Osjećam veliko žaljenje. Svoj posao sam vodila časno i odgovorno i stojim iza svega što je urađeno", kaže Grbić.

Glumac Narodnog pozorišta u Banjoj Luci: Treba li meni kao borcu VRS zabraniti rad u FBiH?

Glumac Narodnog pozorišta u Banjoj Luci: Treba li meni kao borcu VRS zabraniti rad u FBiH?

Glumac Aleksandar Stojković Piksi, rekao je da im je cijelom ovom pričom stavljena meta na čelo. Podsjeća da je ansambl Narodnog pozorišta RS imao mnoga gostovanja u drugom entitetu i da nikada nisu imali probleme.

"Da li vi smatrate da bih ja kao Aleksandar Stojković, borac VRS sa prve linije, koji je ranjen, trebao da imam zabranu igranja u bilo kojem teatru u Federaciji Bosne i Hercegovine. Dvije vlade su sjedile i sastančile u Banjaluci. Da li je neko njih pitao nešto, da li je bio tamo neki zlatni ljiljan, možda i neki koji je mene ranio, pa šta", upitao je Stojković.

Glumica Slađana Zrnić, kaže da ovo nije prvo gostovanje SARTR-a i da je festival bio izuzetno uspješan.

"Sarajevski ratni teatar gostovao je i 11. juna 2015. godine i tada je izostala bilo kakva osuda na naziv tog pozorišta", rekla je Zrnić, koja je bila ovogodišnji selektor Teatar festa.

"Magična noć. Hvala Banjaluko! Hvala draga publiko za topao i emotivan prijem", naveli su iz SARTR-a nakon izvođenja predstave. O cijeloj situaciji na tviteru se oglasio i BH režiser, Dino Mustafić.

Ministarstvo stalo iz NPRS

"Predstava SARTR-a dočekana srdačno i sa ovacijama u Banjaluci. Teatar fest nije podlegao medijskim i političkim pritiscima već je stavio umjetnost ispred svega. Kolege iz Narodnog pozorišta Republike Srpske pokazale da politika ne smije biti toksična za pozorišnu zajednicu", napisao je Mustafić.

Selekcija festivala bila je poznata sredinom aprila, prošla sve potrebne provjere resornom ministarstvu i niko nije imao primjedbe. Iz Ministarstva prosvjete i kulture stali su uz glumce i direktorku, navodeći da su upoznati sa nezadovoljstvom koje je kod dijela javnosti u Republici Srpskoj izazvalo gostovanje SARTR-a, kao i odlukom RTRS-a da zbog gostovanja ovog teatra ne bude medijski pokrovitelj Teatar festa ove godine. Podsjetili su da je SARTR gostovao i 2015. godine u Republici Srpskoj.

"Narodno pozorište Republike Srpske se organizovanjem ovogodišnjeg Teatar festa "Petar Kočić” kao i do sada rukovodilo isključivo i primarno kvalitetom predstava koje su željeli predstaviti svojoj publici i sigurno im nije bio cilj izazvati negativne reakcije zbog gostovanja Sarajevskog ratnog teatra (SARTR)", saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture RS.

Uprkos opstrukcijama: SARTR izveo predstavu u Banjoj Luci, glumci nagrađeni višeminutnim aplauzom

Uprkos opstrukcijama: SARTR izveo predstavu u Banjoj Luci, glumci nagrađeni višeminutnim aplauzom

Cijela priča izazvala je ogromnu pažnju na društvenim mrežama i generalno u javnosti, te pokrenula pitanje zašto je baš sada gostovanje  SARTR-a izazvalo ovoliko reakcija. Novinarka iz Banjaluke Vesna Kerkez, koja već godinama prati kulturnu scenu grada na Vrbasu, kaže da pozorište ne služi da se u njemu podilazi vođama i sistemima.

Licemjerstvo

"Zato je cijela afera oko Teatar festa i gostovanja SARTR-a umjesto hajke na nepodobne, usmjerila reflektor u slabosti onih koji se smatraju prozvanim. Pozorište, baš kao i novinarstvo ukazuje, proziva i poziva. I zato je lijepo što je ministarstvo stalo iza uprave, uprava iza svojih glumaca, a glumci iza svojih kolega iz Sarajeva", kaže Kerkez, ne propuštajući da ukaže na licemjerstvo lokalnih dušebrižnika.

"Sva ratna retorika je došla iz usta i tastatura onih koji se inače kunu u gostoprimstvo i tradiciju, a prvom prilikom daju sve od sebe da nas epski osramote pred gostima", zaključuje Kerkez.

Inače u javnosti se sada pokrenula i priča oko eventuelne smjene direktorke pozorišta ali i čelnih ljudi u Ministarstvu prosvjete i kulture RS. Kuriozitet je svakako, kako smatraju kulturni radnici u RS,  što nijedan sličan glas, nijedan sličan zahtjev te vrste nije stigao dok su obrazovanje i kultura uništavani prethodnih godina do neprepoznatljivosti. Ali, "zato je gostovanje jednog pozorišta pokazalo licemjerstvo cijelog sistema".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije