Re:versus: presjek najvećih dokumentarnih ostvarenja godine

Radiosarajevo.ba
Re:versus: presjek najvećih dokumentarnih ostvarenja godine
/ Čujte i počujte
Jedan od najatraktivnijih programa festivala Pravo LJudski je Re:verus.

I ove godine, u okviru 11. izdanja Pravo Ljudski Film Festivala program re:verus je publici predstavio presjek najvećih dokumentarnih filmskih ostvarenja sa svjetske festivalske scene proteklih godinu dana.

Nakon zvaničnog otvorenja Festivala u kinu Meeting Point, Re:Versus je započeo filmom dobitnikom zlatnog medvjeda na Berlinalu: Požar na moru autora Gianfranca Rosija, koji govori o dvanaestogodišnjem dječaku Samuelu i njegovom životu na otoku na sredini mora. Međutim, ovo nije običan otok; to je Lampeduza, simbolička granica Evrope koju u posljednjih 20 godina prelazi hiljade imigranata u potrazi sa slobodom.

Posao u današnjem vremenu postaje privilegija, ne obaveza. Minimalizirajući načine izražavanja, autorice Anne Schiltz i Charlotte Grégoire u filmu Biro za zapošljavanje, prikazuju djelatnosti istog u belgijskom gradu Charleroi. Kroz perspektivu birokratskih procedura, gledaoci imaju priliku upoznati one koji nisu više poslovno aktivni.

And-Ek-Ghes... znači Jednog lijepog dana. Ovo je ujedno naziv filma dvojice njemačkih autora - Philipa Scheffnera i Colorada Velcua.  Članovi familije Velcu iz mjesta Faţa Luncii u Rumuniji sele se u Berlin i pokušavaju se otisnuti u moguću budućnost. .

Film Eldorado XXI, rediteljice Salomé Lamas je priča o ElDoradu,  nezaboravnom i misterioznom isječku etnografske stvarnosti. Smještena u najvišu nastambu na svijetu – La Rinconada y Cerro Lunar u peruanskim Andama – ova iluzija ljude tjera na samouništenje. Eldorado XXI zatvara re:versus program u Kinu Meeting Point u ponedeljak u 16h.

Zbivanja, tematiziraju  august 1991. godine i propale pokušaje državnog udara (puča) koji su pokrenuli okorjeli moskovski komunisti, čime je završena sedamdesetogodišnja vladavina socijalista. Šta se uistinu desilo u Rusiji u augustu 1991? Čemu smo svjedočili: režimskom kolapsu ili njegovoj reorganizaciji? Ko su ovi ljudi koji zure u kameru: pobjednici ili žrtve? Ovo su sve pitanja kojima se bavi autor filma, Sergei Loznitsa. 

Havarija autora Philipa Scheffnera je priča o danu 14. septembra 2012, i kruzeru Morske avanture koji Španskom obalnom spasilačkom centru prijavljuje plutajući čamac sa 13 osoba. Sa YouTube klipova i biografskih prizora razvija se koreografska refleksija prošlosti i budućnosti mediteranskih putnika. 

Film Životi Tereze publici priča o Thérèse Clerc, jednoj od najgorljivijih francuskih aktivistkinja. Sa saznanjem da boluje od neizlječive bolesti, odlučuje još jednom napraviti blag i lucidan pregled svojih borbi i ljubavi. Autor filma, Sébastien Lifshitz, bilježi posljednje dane feministkinje koja je borila svaku svoju bitku.

Werner Herzog u svom filmu Čujte i počujte: snovi o povezanom svijetu, svoje gledaoce vodi  na putovanje kroz serije provokativnih razgovora koji otkrivaju načine putem kojih je online svijet transformisao gotovo sve moduse funkcioniranja u stvarnom okruženju – od poslovanja do obrazovanja, svemirskih putovanja i zdravstva, pa i samu suštinu razvoja naših međusobnih odnosa. 

Film Mimoza autora Olivera Laxea. Ovo je priča o karavanu koja prati umirućeg šeika putem kroz marokanski Atlas. Njegova posljednja želja je da bude ukopan sa svojim voljenima. Međutim, smrt ne čeka. Ahmed i Saïd, razbojnici koji putuju skupa sa karavanom, pretvaraju se da poznaju put i obećavaju da će tijelo prevesti do cilja. S autorom filma je nakon projekcije upriličena otvorena diskusija.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije