Foto / Posjetite izložbu povodom 485 godina Gazi Husrev-begove biblioteke

19. 01. 2022. u 14:26:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Vakufi koji je iza sebe ostavio Gazi Husrev-beg, namjesnik bosanskog sandžakbega u periodu od 1521 do 1541 i danas ga čine najvećim legatorom na području BOsne i Hercegovine.

Gazi Husrev-begova biblioteka (GHB) je osnovana 8. januara 1537. godine u sastavu medrese, a predstavljala je najznačajniju ustanovu ove vrste na Balkanu tijekom cijelog osmanskog razdoblja. Vakufnamom o osnivanju medrese Gazi Husrev-beg je predvidio da „što preteče od troškova za gradnju medrese, neka se za to kupi dobrih knjiga, koje će se upotrebljavati u spomenutoj medresi, da se njima koriste čitaoci i da iz njih prepisuju oni koji se bave naukom.“

Povodom jubileja, 485 godina postojanja Gazi Husrev-begove biblioteke, u njenoj novoj zgradi je otvorena izložba na kojoj su prikazani najznačajniji i najvrjedniji primjerci bibliotečke građe i drugi predmeti.  

Osim rukopisnih prepisa kur'ana i drugih vjerskih tekstova, izložene su i poznate banjalučke serdžade, zatim autentični pribori za pisanje - diviti, globusi, levhe i drugi originalni predmeti. 

Izložena je i najstarija knjiga koju Biblioteka čuva, a vjerovatno i najstarija knjiga u BiH. Prepisana je 1106. Riječ je o enciklopedijskom, sufijskom, tesavufskom, teološkom djelu poznatog filozofa Muhammeda El-Gazalija Ihja' 'Ulum al-Din” (Oživljavanje vjerskih znanosti). 

Izložba povodom 485 godina Gazi Huserv-begove biblioteke - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Izložba povodom 485 godina Gazi Huserv-begove biblioteke

Gazi Husrev-begova biblioteka danas ima oko stotinu hiljada bibliotečkih jedinica na arapskom, turskom, perzijskom, bosanskom i još nekim evropskim jezicima. Od toga više od 10.500 bibliotečkih jedinica čine kodeksi rukopisa sa oko 20.000 većih i manjih djela iz islamskih nauka, orijentalnih jezika, lijepe književnosti, filozofije, logike, historije, medicine, veterine, matematike, astronomije i drugih nauka.  

U našoj galeriji pogledate neke od eksponata, a svakako vam preporučujemo da posjetite ovu izložbu koja se do petka 21. januara može pogledati besplatno. 

Izložba povodom 485 godina Gazi Huserv-begove biblioteke - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Ulaz u gazi Husrev-begovu biblioteku

Historijat biblioteke

Sve do 1863. godine Gazi Husrev-begova biblioteka je bila u sklopu Kuršumlije medrese. Te je godine, na poticaj Topal Osman-paše, guvernera Bosne, uprava Gazi Husrev-begova vakufa za potrebe Biblioteke dogradila je jednu veću prostoriju uz Begovu džamiju, ispod munare. Tu je bila smještena do 1935. godine kada je, zbog povećanja knjižnog fonda, preseljena u prostorije ispred Careve džamije, gdje je ostala do početka agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992. godine.

U aprilu 1992. godine, iz sigurnosnih razloga, izmještena je na više mjesta u gradu. Tokom četverogodišnjeg perioda rata više puta je knjižni fond Biblioteke mijenjao lokaciju, te je na taj način u potpunosti i sačuvan. Nakon agresije na BiH Biblioteka je smještena u zgradu pored ženskog odjeljenja Gazi Husrev-begove medrese u ulici Hamdije Kreševljakovića 58, gdje je ostala do 2013. godine. Danas se Gazi Husrev-begova biblioteka nalazi u srcu Starog Grada, u ulici Gazi Husrev-begova 46, gdje je izgrađen novi reprezentativan objekat isključivo za tu namjenu. Svečana ceremonija otvaranja nove zgrade, koja je izgrađena i opremljena uz pomoć finansijske podrške države Katar, upriličena je 15. januara 2014. godine. Zgrada se nalazi odmah pored zapadnog zida Kuršumlije medrese. Biblioteka se na kraju, kao što vidimo, ponovo vratila u svoj prvobitni dom, na mjesto svog osnivanja i početka, u kompleks Gazi Husrev-begova vakufa.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA