Počeli Dani Frankofonije u BiH: Bogatstvo različitosti frankofonih zemalja

0
Radiosarajevo.ba
Počeli Dani Frankofonije u BiH: Bogatstvo različitosti frankofonih zemalja
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Upriličen prijem povodom Dana frankofonije

U rezidenciji ambasadorice Francuske u BiH, godpođe Christine Toudic, večeras je upriličen prijem povodom Dana frankofonije. 

Uz gospođu Toudic, domaćini ovog događaja bili su ambasador Švicarske u BiH Daniel Hunn, ambasador Luxemburga za BiH Philipe Donckel, te otpravnik poslova Ambasade Belgije u BiH Benjamin Sturtewagen.   

Međunarodna organizacija za Frankofoniju osnovana je 1987. godine s ciljem okupljanja i predstavljanja država i regija u kojima se govori francuski jezik. Danas Frankofonija okuplja čak 88 država - članica, posmatrača ili pridruženih, među kojima je i Bosna i Hercegovina.  

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Francuski je peti jezik koji se najviše govori na svijetu, jedan od šest službenih jezika Ujedinjenih nacija, jedan od tri radna jezika EU, četvrti najviše korišteni jezik na internetu. Frankofonija nije samo jezik, već i bogatstvo različitih kultura na pet kontinenata.

Tradicionalno, Dan Frankofonije obilježava se 20. marta.

Dani frankofonije u BiH započeli su danas, a trajat će sve do kraja mjeseca. Događaji će se odvijati u Sarajevu, Mostaru, Banjoj Luci i Maglaju. 

Povodom Dana Frankofonje, program Radija Sarajevo od danas je bogatiji za sedmičnu emisiju "Francophonie pour toujours" koja će se u narednih deset sedmica emitirati ponedjeljkom u 12,10 i 17,00 i nedjeljom u 16,00. 

Već sutra, u Muzeju Književnosti i pozorišne umjenosti u Sarajevu bit će otvorena izložba umjetničkih fotografija Milomira Kovačevića Strašnbog, pod nazivom Louvre noću. 

U banjalučkom Muzeju savremene umjetnosti RS moći će se pogledati francuski filmovi.

O značaju Frankofonije, za portal Radiosarajevo.ba govorila je ambasadorica Francuske u BiH, NJ.E. Christine Toudic.

Upriličen prijem povodom Dana frankofonije - undefined

Foto: Dž.K./Radiosarajevo: Ambasadori na prijemu povodom Dana frankofonije

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije