Paleta emocija na sceni Narodnog pozorišta: Superar koncertom oduševio Sarajevo!

3
Radiosarajevo.ba
Paleta emocija na sceni Narodnog pozorišta: Superar koncertom oduševio Sarajevo!
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba / Superar na sceni Narodnog pozorišta

Na sceni sarajevskog Narodnog pozorišta, večeras, 20. juna u 19 sati, organiziran je koncert Superar u BiH "Melodije mira". Riječ je o zajedničkom nastupu čuvenog dječijeg hora Superar, orkestra Sarajevske filharmonije i solista Opere Narodnog pozorišta.

Djeca iz Superar hora i Superar klase violina, uz svesrdnu podršku Sarajevske filharmonije, te solistima Opere Narodnog pozorišta u Sarajevu, prikazali su nam cijelu paletu emocija, satkanu u zvucima melodija iz cijeloga svijeta.

Ovaj koncert je, kako ga Superar naziva, godišnja manifestacija kao kruna rada u jednoj godini. Prvi put takav koncert je održan u junu 2019. godine. 

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Hor Superar je osnovan na inicijativu Bečke koncertne dvorane, Hora bečkih dječaka i Caritasa Beča, kao program koji ima za cilj da muzičku edukaciju omogući svakom djetetu bez obzira na njegovu socioekonomsku, vjersku, nacionalnu ili bilo koju drugu pozadinu. Danas, Superar svoje besplatne i visokokvalitetne muzičke programe nudi djeci i mladima u Austriji, Švajcarskoj, Lihtenštajnu, Rumuniji, Mađarskoj, Slovačkoj i Bosni i Hercegovini.

Više od 3000 djece rade po istom konceptu, viziji, misiji rada, uz neke blage otklone, u zavisnosti od toga koje su marginalizirane grupe u kojoj zemlji prioritetne.

"U BiH, Superar počinje sa radom 2016. godine i odmah je kao prioritetno djelovanje izdvojio ulazak u školski sistem, tj. direktno u učionice. Trenutno smo prisutni u deset odjeljenja OŠ Kovačići i OŠ Džemaludin Čaušević u Sarajevu gdje tri puta sedmično radimo s više od 200 djece, direktno u nastavi. Ovdje imamo priliku raditi sa širokim spektrom djece različitih pozadina, što i jeste osnovni cilj Superara. Veliko je zadovoljstvo pratiti napredak djece koja su atipičnog razvoja ili biti dijelom buđenja svijesti kod ostale djece i odraslih kako muzika može transformisati njihovu svakodnevicu. Glavna poenta Superara nije samo hor i pjevanje u horu. Kao jedino udruženje ove vrste, već tri godine imamo i potpisan memorandum sa Ministarstvom obrazovanja KS, te na taj način aktivno sudjelujemo u kvalitetnim promjenama samog nastavnog procesa", objasnila je ranije Alma Karić, umjetnička direktorica Superara u BiH.

Superar na sceni Narodnog pozorišta
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba: Superar na sceni Narodnog pozorišta

Superar u svim zemljama ima i svoj zajednički godišnji repertoar koji je svake godine posvećen drugoj temi: ljudskim pravima, ekologiji, zaštiti planete zemlje i slično. Doprinose repertoaru daju Superar tutori iz svih sedam lokacija, te tako stvaraju predivan spektar melodija na desetak stranih jezika, a koje Superar djeca veoma rado uče i pjevaju zajedno.

Superar horovi trenutno djeluju na četiri lokacije u Sarajevu. To su osnovne škole Kovačići i Džemaludin Čaušević, zatim Dječija kuća, te Produženi boravak Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije u Predškolskoj ustanovi Dječji vrtić Sveta Obitelj.

"Mi ne radimo getoizirane programe, nego u rad uključujemo svu djecu i zapravo radimo pravu inkluziju. Mi ne radimo selekciju, segregaciju, nikakvu audiciju i to najbolje opisuje Superar. Mi zastupamo tezu da je svako dijete muzikalno, a postotak muzikalnosti je nešto što svaki nastavnik može dalje da razvija", naglašava Karićeva.

Ona smatra da je učenje muzike grupnog rada najefikasnije u ranoj dobi u cilju da se djeca razviju, propjevaju, razviju kompetencije kao što su samopouzdanje, autorefleksija, društvene kompetencije…

Superar na sceni Narodnog pozorišta
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba: Superar na sceni Narodnog pozorišta

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije