Modul memorije: Na programu film "2. maj 1992 - Bio je lijep i sunčan dan"

0
Radiosarajevo.ba
Modul memorije: Na programu film "2. maj 1992 - Bio je lijep i sunčan dan"
Foto: MESS / Program povodom obilježavanja 2. maja

U okviru Modula Memorije, a povodom obilježavanja 2. maja, danas će biti emitiran cjelodnevni online program na zvaničnom Youtube kanalu Festivala MESS i Facebook profilu Festivala MESS.

U 14 sati bit će objavljen audio zapis knjige "2. maj 1992 - Bio je lijep i sunčan dan" u okviru kojeg je pročitano svih 78 priča koje se nalaze u knjizi, a u 21 sat će biti emitovan francuski igrani film “Simpatija za đavola”.

Povodom obilježavanja 2. maja i dana Općine Centar, MESS je u saradnji s Bibliotekom za slijepa i slabovidna lica BiH pripremio audio izdanje knjige "2. maj 1992 - Bio je lijep i sunčan dan". Knjiga je bazirana na zapisanim sjećanjima 78 građanki i građana Sarajeva na 2. maj 1992. godine. Knjiga je kolekcija priča, zapisa i fotografija koje su inspirirane jednim danom opsade koji se smatra jednim od najznačajnijih dana sa samog početka opsade grada Sarajeva.

Svoje priče u knjizi su ispričali građani i građanke Sarajeva, a njihovim pričama glas su dali glumci i glumice ansambl istoimene predstave nastale u produkciji Scene MESS i Sarajevskog ratnog teatra SARTRa: Jasenko Pašić, Maja Salkić, Ana Mia Karić, Adnan Kreso, Benjamin Bajramović, Snežana Bogićević, Amila Terzimehić, Dženana Džanić i Sead Pandur.

„Zahvaljujemo se Adi Hadžiću na ideji, gospodinu Sakibu Plehu i cijelom timu Biblioteke za slijepa i slabovidna lica na saradnji i gostoprimstvu, te glumcima i glumicama na učešću u ovom projektu“, poručili su iz MESS-a.

Program povodom obilježavanja 2. maja - undefined

Foto: MESS

“Simpatija za đavola” je film reditelja Guillaumea de Fontenaya, ispričan iz perpektive stranca, francuza, koji poslom dolazi u ratom zahvaćenu Bosnu I Hecegovinu. U novembru 1992, sedam mjeseci nakon početka opsade, ratni dopisnik Paul Marchand dolazi u Sarajevo i kako vrijeme odmiče shvata šta se tu događa pod pasivnim nadzorom međunarodne zajednice. Između njegove novinarske objektivnosti, osjećaja bespomoćnosti i određenog osjećaja dužnosti pred užasom koje svjedoči, Marchand zauzima stranu.

„Kao novinar izvještavao sam iskrivljenim riječima fragmentarnog jezika da rat nije ništa više nego malo buke zbog puno tišine, prolazni sukob kad tišina postane nepodnošljiva. San o boljem svijetu, čak i ako je san nepristojan i turbulentan“, kazao je Paul Marchand.

Ovo je film koji je svoju bh. premijeru trebao imati u okviru prošlogodišnjeg Modula Memorije, ali je ona zbog pandemije, pomjerena. Iako će film večeras biti emitiran u jednom terminu online, plan je da ovaj film, kada prilike to budu dozvoljavale, doživi svoju projekciju u kinu na kojoj će prisustvovati i ekipa filma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije