Knjiga esejističko-putopisnih zapisa na relaciji Beč-Sarajevo

Radiosarajevo.ba
Knjiga esejističko-putopisnih zapisa na relaciji Beč-Sarajevo

Sarajevskoj publici večeras su predstavljeni esejističko-putopisni zapisi na relaciji Beč-Sarajevo bosanskohercegovačkog pisaca i novinara Mileta Stojića ukoričeni u knjizi nazvanoj Via Vienna - skice na putu Sarajevo-Beč-Sarajevo.


U knjizi je predstavljen odnos prema građanskoj kulturi u bivšoj Jugoslaviji, a čitaoci će iz ovih zapisa moći saznati i neke zanimljive detalje u vezi Austro-Ugarske i BiH, kao što je podatak da je čuveni bečki dvorac Belvedere sagrađen u slavu osvajanja, odnosno surovog razaranja Sarajeva.

Tu su i zanimljivi napisi o čuvenim ličnostima koje se vezuju za grad Beč, kao što su Alma Maler, Tomas Bernhard, Vuk Karadžić, Štefan Cvajg i Ingeborg Bahman. Via Vienna skup je od dvadesetak ležernih, znalački napisanih eseja, koji su nastajali kao primjerci feljtona, da bi na kraju postali putopis, a već u predgovoru pisac čitaoca uspijeva natjerati da udahne nešto emigrantske atmosfere u Beču.

Stojić je govoreći o ovoj knjizi istaknuo je da je ona zapravo trag njegovog desetogodišnjeg boravka u Beču, glavnom gradu Austrije, koji je nekada bio i glavni grad srednje Evrope odnosno i Bosne i Hercegovine. Ocijenio je međutim da je pojam "srednje Evrope" uništen s jedne strane fašizmom, a s druge strane staljinizmom te se vjerovatno u tom obliku nikada više neće rekonstruirati.

Stojić je pisao i o današnjem vremenu, ali i o prošlosti, naglašavajući da je u Beču našao mnogo tragova Sarajeva te je sve to bilježio u esejima, putopisima, zapisima i pjesmama.

Stojić je mišljenja da se narodi dvije zemlje ne razlikuju mnogo, ali između njih sada su ruševine bivših država, prvo Austro-Ugarske, zatim prve i druge Jugoslavije te je podsjetio da je Austrija primila više od 70.000 ljudi koji su zbog rata devedesetih napustili BiH. O Stojićevoj knjizi govorio je večeras Vahidin Preljević kazavši da je knjiga namijenjena svima koji vole književnost i putopisnu prozu pisanu iz neobične perspektive te onima koji se žele prepustiti nostalgičnom vođenju perom Mileta Stojića, ali ne izgubiti realnost iz vida.

Posebno je naglasio moto knjige koji je pozajmljen od Alfreda Polgara "Tuđina nije postala zavičaj, ali je zavičaj postao tuđina", kazavši da na tragu tog mota Stojić ispisuje poetsku prozu, krećući se topografijom na granici između realnog i imaginarnog Beča. Knjiga je osim na b/h/s jezicima objavljena i na njemačkom i poljskom jeziku, a trenutno se priprema i izdanje za Mađarsku, javila je Fena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije