Kako je živjeti u Nikaragvi otkrijte u galeriji Brodac

Radiosarajevo.ba
Kako je živjeti u Nikaragvi otkrijte u galeriji Brodac
U sarajevskoj galeriji Brodac 24. februara bit će otvorena izložba "Veni Ve - Audiovisual Integration" austrijskog fotografa Raphaela Reichla.

Na izložbi će biti prezentirane fotografije koje je autor snimio tokom boravka u Nikaragvi, gdje je upoznao jednu potpuno novu kulturu.

"Sanjam, lebdim, pokušavam da se fokusiram na utjecaj, svjetla, buku, miris. Srećom ne moram ništa izraziti", zapisao je Reichl kada je tek stigao u Nikaragvu 19. jula 2015. godine i kada su ga na aerodromu dočekala dva volontera. 

Prvo što je primijetio kada su krenuli sa aerodroma su velike gužve, prepune šarene autobuse i veliki broj naljepnica sa Isusom i Marijom. 

Kako je naveo, kada je tek stigao španski je govorio jako slabo, pa ga je počeo učiti. Upadao je u zbunjujuće razgovore iako se činilo da postavlja jednostavna pitanja. Dosta pažnje je posvetio promatrajući stanovnike Nikaragve i to iskustvo zaista cijeni, jer je korak po korak naučio više o ovoj kulturi i o njihovom akcentu jezika. 

Fotografija mu je, kako kaže, pomogla u ovom procesu jer bi zaboravio mnoge situacije da nije napravio fotografije. 

"Izložba je o mom napretku upoznajući se sa novom kulturom i pričama koje sam prošao", rekao je Reichl. 

Izložba će biti otvorena do 9. marta.

Veni Ve je audio-vizuelna integracija koja ima zadatak da se približi publici i direktnim putem ukaže na iskustvo mladog umjetnika i istraživača.

Više o autoru

Raphael Reichl je rođen u austrijskom Klosterneuburgu.  Sa svojih 14 godina odlučio je da specijalzira grafički dizajn i komunikaciju u Beču.

Nakon pet godina završio je ispite i diplomirao na radu o konfliktima u Izraelu. U timu sa još dva fotografa realizirao je knjigu svog mladalačkog života u Izraelu i Westbanku, te je za nju dobio sedam internacionalnih spomena časti poput onog za najljepšu knjigu u Austriji 2013. godine ili Rookey godine.

U 2014. magistrirao je grafiku, specijalnu edukaciju za grafički dizajn, a izložba njegovih finalnih radova otvorena je u bečkoj Albertini. 

Godinu kasnije upisao je studij antropologije kojeg je napustio u julu 2015. godine kako bi boravio u Nikaragvi. Po povratku u Beč radio je u nezavisnoj školi filma i umjetnosti Friedl Kubelka, te je radio na knjigama, fotografiji i filmu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije