Izložba 'Pogled u daljinu' u Historijskom muzeju: Šta je povezivalo vojsku i turizam na Jadranu?

0
D.S.
Izložba 'Pogled u daljinu' u Historijskom muzeju: Šta je povezivalo vojsku i turizam na Jadranu?
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Izložba "Pogled u daljinu: Odmor i obrana na jadranskoj obali"

U prostorijama Historijskog muzeja u Sarajevu, večeras, 20. juna, s početkom u 19 sati otvorena je izložba "Pogled u daljinu:Odmor i obrana na jadranskoj obali".

Izložba je autorski rad iza kojeg stoje istraživačica i kustosica Anamarija Batista iz Instituta za teoriju umjetnosti i kulturalne studije Akademije likovnih umjetnosti u Beču te arhitektica i istraživačica Antonia Dika sa Univerziteta za umjetnost i dizajn u Linzu.

"Projektom se bavimo zadnje četiri godine. Antonia je pisala diplomski rad o vojnim objektima na Lastovu i Visu i ušle smo u saradnju, ja kao historičarka umjetnosti i ekonomistkinja, a ona kao arhitektica.

Legenda jugoslovenskog fudbala kategoričan: 'Ja sam Predrag Pašić, ali nisam Srbin! Ja sam Bosanac!'

Legenda jugoslovenskog fudbala kategoričan: 'Ja sam Predrag Pašić, ali nisam Srbin! Ja sam Bosanac!'

Krenule smo da produbljujemo temu turizma i vojske, prostora gdje se te dvije industrije susreću za vrijeme Jugoslavije (period od 1945. do 1990. godine)".

Kombinirale smo sjećanje lokalnog stanovništva, sa stvarima koje smo pronalazile u arhivima ili čitale u publikacijama i na kraju krajeva sa našim sjećanjima", kazala je za portal Radiosarajevo.ba Anamarija Batista.

Izložba propituje dva fenomena - turizam i vojsku, njihov uticaj na jadransku obalu i život lokalnog stanovništva.

Historijski muzej BiH poziva: Večeras otvaranje izložbe "Pogled u daljinu"

Historijski muzej BiH poziva: Večeras otvaranje izložbe "Pogled u daljinu"

"Zanimljiv je momenat da obje industrije pokušavaju da se dogovore oko prostora na otocima Jadrana i na obali. Vojska za sebe traži određene prostore, turizam se razvija, magistrala je izgrađena, te tri struje vojska-turizam-lokalno stanovništvo kreću da sarađuju jedni sa drugima. Ono što je zanimljivo za taj period jeste da je sama arhitektura bila puno nježnija nego što je danas", objasnila je Batista. 

Istraživanje je provedeno na šest studija slučaja: otoci Brijuni, Mali Lošinj, Vis, Lastovo te obalno područje Kumbor i Šerpurine.

"Historičarka Irena Dlaka iz Malog Lošinja podvlači da su se tadašnja arhitektonska rješenja stapala puno više sa prirodnim okolišem. Dosta je u samom projektu priča o granicama, pristupima, pogledima, pitanju odmora, turizma i susreta, vojska i granica. Za razliku od tada, kada je morska obala bila definitivno opće dobro koje je pripadalo svima, danas određeni dijelovi plaža koji se nalaze ispred hotela dobivanju koncesiju i samim tim se na neki način privatiziraju i nisu dostupni svima. Ono što je specifično za Mali Lošinj i za tadašnje hotele, kao npr. hotel Bellevue, da je to bio hotel turista i lokalnog stanovništva, a sadašnji hotel zbog cijena i pristupa plaži koja je sad 'izbetonirana' nije moguć svakome, tačnije moguć je onima koji imaju 60 KM da to plate", zaključila je Batista.

Kroz istraživanje su otvoreni brojni arhivi i muzejske zbirke, što je omogućilo susret i saradnju sa muzejskim institucijama iz regije.

"Imamo nove radove, koje smo izrađivali zajedno sa umjetnicima i fotografima u sklopu našeg istraživanja. Stavili smo ih u kontekst starih radova iz tog vremena koje istražujemo. Koncept je da imamo naša nova istraživanja, unutar jednog kruga umjetnosti iz vremena Jugoslavije. Posebno je zanimljiv rad Toše Dabca kojeg su nam ustupili iz arhiva Toše Dabca u Zagrebu. Izlažimo devet njegovih fotografija sa temom Jadrana, a stavili smo ih u kontekst novijeg rada Zare Pfeifer, mlade fotografkinje. Zanimljivo je da s jedne strane imamo jedno istraživanje koje gleda iza fasada, a s druge imamo reprezentativne fotografije Dabca", podvukla je Antonia Dika.

"Imamo umjetnost posudbe iz Muzeja moderne umjetnosti Rijeka, poznati plakat Ede Murtića Opatija. Izlažemo i radove iz Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine, iz njihovog fundusa je nekoliko radova. Ti radovi se tematski bave narodnooslobodilačkom borbom, njih suprotstavljamo radovima iz Rijeke, koji su jako konceputalni i jako provokativni, da vidimo neki duh vremena. Osim toga, tu su naši radovi koje smo radile s umjetnikom Goranom Škofićem i Zarom Pfeifer", zaključila je Dika.

Izložba
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Izložba "Pogled u daljinu: Odmor i obrana na jadranskoj obali"

Ovom izložbom otvoreno je Ljeto u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine, a "Pogled u daljinu:Odmor i obrana na jadranskoj obali" moguće je pogledati do 1. semptebra ove godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije