Grad Sarajevo i Goethe institut najavili: Akademija za management u kulturi

Radiosarajevo.ba
Grad Sarajevo i Goethe institut najavili: Akademija za management u kulturi
FOTO: Radiosarajevo.ba / Goethe institut u Sarajevu

Pored Soluna, Bukurešta i Sofije, Sarajevo će biti četvrti centar u kojem će  se održati  Akademija za menadžment u kulturi, u organizaciji Goethe Instituta. 

„Akademija za menadžment u kulturi – Sarajevo 2018“ održat će se od 7. do 12 maja, a partner u projektu je Grad Sarajevo. 

Akademija ima za cilj da, pored ostalog, detektuje probleme iz prakse i ponudi modele za unaprijeđenje uvjeta i poslovanja u institucijama i organizacijama kulture, S druge strane, doprinos ovog programa bi se ogledao i u definisanju i primjeni specifičnih modela, kako vezanih za aktuelni društveno-politički trenutak u kojem se nalazi kultura, tako i za izgradnju i uspostavljanje modela koji odgovaraju evropskim i svjetskim iskustvima i standardima.

"Opšta je slika da je kultura u našoj zemlji na zadnjem mjestu. Ali to nije sam problem politike,  vlasti i institucija, već i stvar managementa u kulturi.  Znam da ne možemo u kratkom roku napraviti revolucionarne promjene ali možemo promijeniti način razmišljanja. Još uvijek postoje stavovi da  management treba odvojiti od kulture i umjetnosti, ali u svijetu je takav način razmišljanja prevaziđen.  Nadamo se da će ova akademija doprinijeti tome i osnažiti naše kulturne djelatnike u tom smislu", rekao je Milan Trivić, dogradonačelnik Sarajeva na press konferenciji prilikom predstavljanja projekta. 

Na današnjoj konferenciji za medije održanoj u Goethe institutu, upućen je poziv svim profesionalcima koji se bave kulturom da se uključe u ovaj šestodnevni program. 

Faruk Čatal, predstavnik Grada Sarajevo, tim povodomm istaknuo je: "Evidentno je da u gradu imamo dobre rezultate koji se tiču kulture, ali s druge strane nemamo produkciju i adekvatno učešće publike u kulturnim procesima. Ova Akademija je prilika da putem dijaloga, kulturni radnici uzmu učešće u kreiranju kulturnih politika. Ako ovo bude preteča izrade jedne ozbiljn kulturne strategije mislim da smo na pravom putu", istaknuo je.

Experti i predavači iz Njemačke, regiona i Bosne i Hercegovine, uz saradnju sa lokalnim institucijama i u skladu sa njihovim potrebama, realizovat će pomenuti program. Kroz radionice i forume, koji su prethodili izradi programa Akademije, definisano je šest tema, u šest dana programa i na šest lokacija u gradu.

- 07.05.2018.: Strategija razvoja kulture i njena implementacija
- 08.05.2018.: Prostori za kulturu
- 09.05.2018.: Diplomatija u kulturi
- 10.05.2018.: Interdisciplinarna saradnja
- 11.05.2018.: Veće učešće publike i razvoj kulturne zajednice
- 12.05.2018.: Javno-privatno partnerstvo i sponzorstvo u kulturi

Klaus Krischok, direktor Goethe-Instituta precizirao je da će se predavanja održavati u institucijama koje su partneri projekta: Vijećnica, Historijski muzej, Parlament BiH, Ars Aevi, Narodno pozorište i BKC. 

  

 

Opće stanje u oblasti kulture iziskuje ozbiljniju analizu, traženje rješenja, te kreiranje ambijenta za razvoj, uz dugoročnu strategiju i efikasne i primjenjive metode. Tako i dugoročna strategija Grada Sarajeva u oblasti kulture te ciljevi koji se žele ostvariti trebaju biti zasnovani na provođenju važećih nadležnosti Grada, ali i na temelju opće prihvaćenog demokratskog načela, po kojem je Grad zaista nadležan za svoje građane i poboljšanje zadovoljavanja njihovih osnovnih potreba, tako i javnih potreba u oblasti kulture.

Iako je Sarajevo festivalski grad, ipak ne možemo zanemariti tešku i specifičnu poziciju društvenih djelatnosti, nedostatak efikasnijeg koncepta nadležnosti i finansiranja, te problema u smanjenju produkcije i konzumacije, posebno nekih kulturnih programa i sadržaja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije