Gazi Husrev-begova biblioteka obilježava 486. godinu rada i postojanja

0
Fena
Gazi Husrev-begova biblioteka obilježava 486. godinu rada i postojanja
FOTO: Fena / Za 485.godišnjicu Gazi Husrev-begove biblioteke otvorena izložba 'Muzej knjige'

Gazi Husrev-begova biblioteka (GHB) u Sarajevu upriličila je promociju projekta Hronika Muhameda Enverija Kadića historičara, hroničara, pjesnika i epigrafa, koji je skoro cijeli život posvetio prikupljanju arhivske građe vezane za historiju Bosne i Hercegovine od druge polovine 14. do prve polovine 20. stoljeća.

Navedeni autograf, kojeg je Muhamed Enveri Kadić strpljivo sabirao i pisao oko 60 godina i ispisao u 28 svezaka, na skoro 12.000 listova, ima poseban značaj za istraživanje historije Bosne i Hercegovine u periodu od 1364. do 1928. godine.

Direktor Biblioteke Osman Lavić kazao je da Hronike sadrže stotine carskih naredbi, sudskih odluka, valijskih okružnica, kasamskih odnosno ostavinskih rasprava, desetine prepisanih djela koja su nastajala na ovim prostorima za vrijeme osmanske vlasti, ali i u kasnijem periodu Bosne.

Gazi Husrev-begova medresa u Sarajevu obilježila 486. godišnjicu: "Obrazovala je našu ulemu"

Gazi Husrev-begova medresa u Sarajevu obilježila 486. godišnjicu: "Obrazovala je našu ulemu"

"Hronika sadrži i pjesme naših pjesnika koji su pisali ili pjevali na orijentalnim i bosanskom jeziku, na ovim prostorima", kazao je.

Kako je napomenuo, u suradnji sa Institutom za historiju i arhiv Turske, GHB otpočela je prije dvije godine sa izradom regesti tog djela.

"Negdje smo na pola puta, pa smo nastojali prezentirati rad na tom projektu koji bi trebalo da bude završen tokom 2024. godine", naglasio je.

Obilježeno 486. godina od osnivanja Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu

Obilježeno 486. godina od osnivanja Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu

Doktor historijskih nauka Ramiza Smajić iz Instituta za historiju istaknula je vrijednosti lika i djela Muhameda Enverija Kadića te podvukla ‘jedan je od rijetkih za kojeg možemo reći da je čovjek institucija’.

"On je veličina sa opusom koji je nastao u možda najturbulentnijem periodu Bosne", naglasila je.

Taj događaj je upriličen na svečanosti u povodu 486. godišnjice rada i postojanja GHB, a bila je to prilika i za nagrade institucijama i pojedincima za doprinos radu te naučno-kulturne institucije.

Fotografija koju su vidjeli rijetki: Znate li priču o velikom požaru u Sarajevu 1879. godine?

Fotografija koju su vidjeli rijetki: Znate li priču o velikom požaru u Sarajevu 1879. godine?

Ove godine zahvalnice pripadaju Gete institutu BiH, Atašeu Republike Turske u Sarajevu, te za dvoje uposlenika GHB.

Reis ul ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović kazao je, na svečanosti u povodu 486. godišnjice Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu, da je ta godišnjica „nešto iznimno golemo, pa je velika i naša radost“.

Istaknuo je da je svaka biblioteka riznica pamćenja, svojevrsna memorija jedne zemlje i jednog naroda, pa tako i Gazi Husrev-begova biblioteka. Ocijenio je da uposlenici Biblioteke ulažu veliki napor u njenom održavanju i vršenju namijenjene joj uloge, te tako nastavljaju ono što su radili i njihovi prethodnici. Dodao je da iako svjedočimo digitalizaciji i virtualnom svijetu, biblioteke neće izgubiti svoju svrhu, već će nastaviti čuvati svjedočanstva prošlih vremena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije