Duga Presshura: O utjecaju dječjih pjesama i festivala na razvoj djece

Radiosarajevo.ba
Duga Presshura: O utjecaju dječjih pjesama i festivala na razvoj djece

Sedamnaesto izdanje mozaičnog magazina uživo "Duga Presshura" na temu "Utjecaj dječijih pjesama i festivala na razvoj, emocije i socijalne vještine kod djece“, održano je 14. maja u sali hotela "Delminium“ u Sarajevu. Mozaični magazin „Duga Presshura“ organizira Udruga "Libertas", pod pokroviteljstvom Fondacije Schüler Helfen Leben.

Urednica i voditeljica programa bila je Ivana Krstanović, a gosti/uvodničari: Minja Subota, kompozitor, TV voditelj i autor emisije za djecu "Muzički tobogan" iz Beograda, Mario Meršnik, profesor glazbe i direktor festivala "Ja sam tvoj drug“ iz Požege, Lado Leš, skladatelj, aranžer i producent iz Novog Sada, Ana Klepić, skladateljica, tekstopisac i dirigentica Dječijeg hora "Zvjezdice" iz Podgorice, Mirela Gašpert Bertić, predsjednica Organizacijskog odbora Međunarodnog festivala dječje pjesme "Čarobna frula“ iz Zagreba, Svetlana Ceca Milić, skladateljica, tekstopisac i umjetnička voditeljica Dečjeg hora "Čuperak“ i Internacionalnog festivala muzike "Ta se pesma ljubav zove" iz Kikinde, te dr. sc. Marijo Pejić, autor Festivala "Lino-Fest“ iz Sarajeva.

"Na ovim prostorima postoji jako puno sjajnih ljudi, iznimno talentiranih, i zašto ne bismo radili autentične programe, kreativne, koji i poučavaju djecu i odrasle, jer ne smijemo zaboraviti na didaktičku ulogu televizije. Pa da onda te programe prodajemo vani, a ne da se bavimo samo kopiranjem nekih formata koji su svugdje u svijetu isti i koji nisu kvalitetni. Mislim da bi emisija 'Muzički tobogan' savršeno mogla funkcionirati i danas. Tehničke mogućnosti neusporedivo su veće, a mislim da djeci trebaju takvi sadržaji i takve emisije", rekao je Minja Subota, kompozitor, TV voditelj i autor emisije za djecu "Muzički tobogan“ iz Beograda.

Napomenuo je: "Nekada je bilo sve to puno teže realizirati, uključiti sve te studije, tonske i praktične mogućnosti realizacije, nisu postojali svi ti plesni studiji, a danas ih ima toliko koji osvajaju nagrade na raznim festivalima i natjecanjima, sve je to drukčije koncipirano. Puno je talenata izašlo iz emisije 'Muzički tobogan', koja je uspjela spojiti svjetove muzike i poezije. Emisija je išla po sistemu da su sudjelovale tri škole sa svojim timom i bilo je tu šest igara, plus na kraju igra iznenađenja. Bio je tu pravi veliki orkestar, te pravi studio, što je bila novost budući da su se dječiji programi snimali u školama i dvoranama.“

Govoreći o muzičkom stvaralaštvu za djecu, Minja Subota je istaknuo: "Tekst pjesme za djecu mora biti zanimljiv i duhovit, mora inspirirati skladatelja, mora biti nešto što će djeca pjevati u vrtiću, školi, na izletima. Danas bi svi htjeli u razna udruženja pisaca, književnika, a premda se pjesme za djecu stvaraju u iznimno velikom broju, većina njih nije pamtljiva, i vrlo se lako zaboravi."

Profesor muzike i direktor festivala "Ja sam tvoj drug" iz Požege, Mario Meršnik, kazao je da su festivali dječje pjesme bitni za afirmaciju i razvoj talenta dječjih solista te njihovo uključivanje u kulturni i društveni život, a skladatelj, aranžer i producent iz Novog Sada Lado Leš mišljenja je da autori moraju birati pjesme u skladu sa starosnom dobi izvođača, odnosno prilagoditi ih njihovom emotivnom svijetu, jer je to vrlo bitno za pravilan razvoj estetske ličnosti djeteta.

"Međunarodni dječji festival 'Čarobna frula' u Zagrebu je solistički festival dječje pjesme, koji je izuzetno značajan za razvoj djece. Namijenjen je djeci, solistima u dobi od 3-15 godina, koja uživo na festivalu izvode kvalitetne originalne autorske dječje pjesme prilagođene svom uzrastu. Festival je ponikao iz dječjeg hora Kikići i genijalci", kazala je Mirela Gašpert Bertić, predsjednica Organizacijskog odbora Međunarodnog festivala dječje pjesme „Čarobna frula“ iz Zagreba.

Skladateljica, tekstopisac i dirigentica Dječijeg hora "Zvjezdice“ iz Podgorice, Ana Klepić, je kazala da je članstvo u horovima vrlo bitno za razvoj talenta i profesionalnih navika djece te da je dječiji hor "Zvjezdice“ iza sebe ostavio zavidan broj popularnih dječjih pjesama te u svijet muzike uveo mnoge mališane i iznjedrio veliki broj danas poznatih pjevača i muzičara.

Svetlana Ceca Milić – skladateljica, tekstopisac i umjetnička voditeljica Dečjeg hora „Čuperak“ i Internacionalnog festivala muzike "Ta se pesma ljubav zove“ iz Kikinde – naglasila je da djeca moraju biti satisfakcija i vječita inspiracija. "Mora se puno raditi s djecom. To nije samo rad voditeljice i pedagoga, nego i rad djece i njihovih roditelja“, dodala je Svetlana Ceca Milić.

"Festival dječje pjesme Lino-Fest iz Sarajeva je za svoj jedinstveni autorski koncept dobio nekoliko domaćih i međunarodnih nagrada u BiH, Republici Hrvatskoj i Srbiji, a jedinstven i prepoznatljiv je po tome što, osim zabavno-muzičkog dijela, u kojem se izvode nove autorske kompozicije za djecu, sadrži i edukativni (dijaloški) i baletni dio“, kazao je dr. sc. Marijo Pejić, autor Festivala „Lino-Fest“ iz Sarajeva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije