Bosanci iz Nizozemske napravili predstavu koja povezuje dvije nacije

1
Radiosarajevo.ba
Bosanci iz Nizozemske napravili predstavu koja povezuje dvije nacije
Foto: Mladen Pikulić / Predstava 'Šta je nama Erazmo i šta smo mi Erazmu?'

U Roterdamu, večeras u 20 sati, na svjetski dan pozorišta, održaće se premijera predstave Šta je nama Erazmo i šta smo mi Erazmu? Zlatka Pakovića.

Predstava se izvodi u sklopu Internacional Community Arts Festivala (ICAF). Paković je ovu predstavu razvijao zajedno sa bosanskohercegovačkom dijasporom u Nizozemskoj.

"Radio sam sa zajednicama bosanske dijaspore širom Nizozemske. Svi su oni državljani Nizozemske, ali kao izbjeglice, oni imaju vrlo specifična iskustva i njihova iskustva iz rata mogu biti vrlo važna za nizozemsko društvo. Šta Nizozemci mogu naučiti od bosanske zajednice koja je doživjela razorne posljedice polarizacije u svojoj prethodnoj domovini? To je jedno pitanje koje smo istraživali. Drugo pitanje je zašto Nizozemci moraju učiti od bosanske dijaspore?", upitao je Paković.

FK Željezničar objavio snimak: Agresija na Sarajevo, reintegracija Grbavice i legendarni Ivica Osim

FK Željezničar objavio snimak: Agresija na Sarajevo, reintegracija Grbavice i legendarni Ivica Osim

"Zbog sve veće polarizacije prema vjeri i manjinskim etničkim grupama u Nizozemskoj. Na primjer, koje su ideje Slobodarske stranke? Koketiranje sa fašizmom, rasizmom i, naravno, diskriminacijom - zatvaranje granice i izlazak iz EU. Šta znači izraz 'naša vrsta ljudi' od strane desničarskog političara Thierija Baudeta? Rođeni Nizozemci! Šta znači 'naš borealni svijet', Baudeta? To je samo još jedan izraz za svijet arijevske rase".

"U predstavi dajemo odgovor na to pitanje: Šta Nizozemci mogu naučiti od bosanske zajednice? Nizozemski Bosanci su već doživjeli raspad multikulturalnog jugoslovenskog društva i ne žele ponovo izgubiti svoj dom. Rat nikada ne počinje iznenada, uvijek počinje malim koracima koji se čine nevinim. Dehumanizacija drugog i polarizacija završili su masovnim ubistvima i genocidom. Nizozemski Bosanci to jako dobro znaju. Zato Nizozemska mora učiti na iskustvima svojih građana koji su ovdje emigrirali iz Bosne i Hercegovine. Nizozemski Bosanci sada mogu prepoznati ksenofobične riječi, koje se pretvaraju u pucnjavu".

"Naziv naše pozorišne predstave je inspirisan Shakespeareom: Šta je nama Erazmo i šta smo mi Erazmu? Zašto? Zato što je djelo svjetski poznatog holandskog filozofa Desideriusa Erasmusa Roterodamusa poziv na toleranciju i otvorenost, i protivljenje polarizaciji. Da li humanistička misao Erazma I danas živi u Nizozemskoj? Ja se ne izjašnjavam po tom pitanju. Ali to je prava provokacija za provokativnu pozorišnu predstavu", zaključio je Paković.

Producent predstave je Rotterdams Wijktheater. Inicijator projekta Jasmina Ibrahimović. Dramaturg i režiser Zlatko Paković. Asistentica režisera i organizatorka Dženita Čamo. Muziku je komponovao Mile Lukić u saradnji sa Gerie Daanen.

U predstavi sudjeluju: Nena Šešić-Fišer, Nenad Fišer, Mladen Pikulić, Goran Trkulja, Almir Mehmedbegović, Adnan Feković, Alma Mustafić, Dragana Vrebac, Pavle Trkulja i Yazila.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Najnovije