Aleksandar Benčić večeras nastupa kao solista na trombonu uz Sarajevsku filharmoniju

0
V.A.Z.
Aleksandar Benčić večeras nastupa kao solista na trombonu uz Sarajevsku filharmoniju
Radiosarajevo.ba / Aleksandar Benčić

U fokusu večerašnjeg koncerta Sarajevske filharmonije je djelo napisano za trombon i orkestar, a kao solista nastupit će trombonista Aleksandar Benčić. 

Publika nema tako često priliku čuti kompozicije pisane za ovaj limeni duvački instrument, a nije dovoljno poznata ni literatura trombon. Sarajevska filharmonija odlučila se za poznatije djelo "Koncert za trombon i orkestar" čiji je autor danski kompozitor Launy Grøndahl.

U razgovoru za Radiosarajevo.ba, solista Aleksandar Benčić predstavio nam je pobliže o kakvom se djelu radi i šta su specifičnosti instrumenta koji svira. 

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

"Kompozitor  Leni Grondal je bio violinista, veoma talentovan i poznat, te se kao veoma mlad počeo baviti muzikom. Ali ostao je zapamćen po svom Koncertu za trombon koji je poznat kao jedno od ljepših djela za ovaj instrument.

Istina je da ne postoji mnogo literature za trombon, a pogotovo ne iz doba romantizma. Spomenuo bih koncerte koje su napisali Ferdinand David, Anri Tomasi i Nino Rota. A postoje i djela napisana za vrijeme baroka. 

Izdvojio bih koncert za trombon i duvački orkestar kojeg je napisao Nikolaj Rimski Korsakov. On se, naime, vozio brodom preko okeana i na brodu je svirao orkestar. Sprijateljio se s trombonistom, a kako su u to doba vožnje brodom trajale danima, on je to vrijeme iskoristio da napiše djelo za njega.

Ovo pokazuje koliko je bilo važno, a i danas je, da kompozitor poznaje prirodu instrumenta. Trombon je, manje više, ostao isti kao i u vrijeme baroka kad je konstruisan. Instrument ima tv. povlačak ili cug, kojim se određuje visina tona, što može izgledati i malo nezgrapno. POvlačenjem cuga dobijate različite tonove. Nije lako odsvirati nešto virtuozno na instrumentu kad imate cug a ne, na primjer, klapne koje se mogu samo preletjeti prstima.

Insteresantno je da trombon, kao instrument, može da izvede puni glisando (način sviranja u kojem se povezano i sliveno izvodi više susjednih tonova). Zatim, tu je i alikvotni niz, dakle mnogo zanimljivosti koje se mogu koristiti u komponovanju.     

Zato je korisno da trombonista, da tako kažem, najprije isproba neku novu kompoziciju, u dogovoru s autorom. Imam dosta iskustva sa današnjim, savremenim kompozitora koji istražuju instrument.

Inače, trombon nije tako teško svirati, nisu potrebne posebne fizičke predispozicije. Mogu ga svirati i osobe krhkije građe, danas čak postoje i manji tromboni na kojima djeca mogu da sviraju. Takođe treba razbiti mit da je trombon 'muški' instrument i danas pozanjemo čitav niz uspješnih trombonistica", pojašnjava naš sugovornik.

 Aleksandar Benčić

Radiosarajevo.ba: Aleksandar Benčić

Aleksandar Benčić je dobitnik mnogobrojnih prvih nagrada na takmičenjima u raznim disciplinama i kategorijama. Čest je gost Sarajevske filharmonije kao instrumentalist, a aktivan je i na polju pedagogije. Sarađuje sa mnogim orkestrima u Srbiji i regiji, te učestvuje u mnogim kamernim sastavima. 

Već preko 10 godina radi i kao studijski muzičar u simfonijskom orkestru koji je specijaliziran za filmsku muziku. 

"Bračni par Francuskih muzičara osnovali su orkestar Fame's za potrebe snimanja filmske muzike. U Skoplju su izgradili fantanstičan studio za te svrhe, po najsavremenijim svjetskim standardima. Iznad studija su apartmani za muzičare koji za potrebe snmanja dolaze iz cijele regije. U skladu s potrebama snimanja filmova, okupili su međunarodnu ekipu, na primjer drvene gudače iz Bugarske, limene duvače iz SRbije, često dolaze instrumentalisti iz Grčke, sve su to vrhunski svirači.

Orkestar proizvodi muziku za različite filmove, od Hollywooda do Bollywooda, evropske filmove, reklame, spotove, igrice, a snimamo i za biblioteku filmske muzike. Slično kao što to rade američki studijski orkestri. Ozbiljan je to posao, a ja sam već dvanaest godina povezan s orkestrom", pojašnjava trombonista.  

Benčić od 2015. godine radi kao redovni profesor na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu, predaje i na Cetinju, a od 2021. godine profesor je i na Muzičkoj akademiji u Sarajevu.

"U Sarajevu sam prisutan već 20 godina. Moj trenutni sarajevski student Faris Lačević tada se rodio, a danas je na drugoj godini. Zahvaljujući ocu, koji je takođe muzičar, mladić je odabrao instrument koji je veoma tražen. Ovdje se trombon rijetko izučava u nižim i srednjim školama, što je velika šteta. Volio bih kada bi bilo još zainteresovanih za studije, jer trombon je deficitaran i velike su potrebe za instrumentalistima u brojnim muzičkim žanrovima. Ja sam, bukvalno, konstantno na putu i mnogo radim", zaključuje naš sagovornik kojeg ćeo imati priliku čuti večeras.

Orkestar Sarajevske filharmonije predvodi mestra Samra Gulamović pod čijom palicom će biti izvedena djela koja se do sada nisu nalazila u programskoj šemi našeg orkestra.

Najkraća Simfonija br.2 u c-molu, velikana P.I. Čajkovskog, komponovana je 1872. godine i prvi put je izvedena u Carskom ruskom muzičkom društvu pod dirigentskom palicom Nikolaja Rubinštajna. 

Kako je i najavio menadžment Sarajevske filharmonije, sa ovom koncertnom sezonom promovisat će se muzičko stvaralaštvo bosansko-hercegovačkih kompozitora. Tako će se, nakon predstavljanja mlade flautistice Hanan Hadžajlić i njenog djela Duet za solo flautu na prošlom koncertu, ovaj put predstaviti djelo Igora Karače pod nazivom Bright Earth.

Rezervaciju i kupovinu ulaznica, po cijeni od 10, 20 i 30 KM, moguće je izvršiti na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije