Znate li kako sami možete uzgojiti šafran, najskuplji začin na svijetu?

0
Radiosarajevo.ba
Znate li kako sami možete uzgojiti šafran, najskuplji začin na svijetu?
Foto: Pixabay / Šafran

Šafran vam je vjerovatno poznat zbog svoje ljepote, ali i zato što je jedan od najskupljih začina na svijetu.

Začin se dobiva iz cvijeta poznatog kao Crocus Sativus. Šafran potiče iz Azije i godinama se uzgaja za upotrebu u proizvodnji lijekova, boja i parfema.

Dodaje se kulinarskim receptima za poboljšanje okusa u pripremi hrane i pića. Uspješan uzgoj zahtijeva brojne uslove kako bi se osigurao zdrav, normalan rast biljke. S veleprodajnom cijenom od čak 10.000 dolara po kilogramu (18.433,73 maraka) šafran je najskuplja namirnica na svijetu. I što je najbolje možete ga sami uzgojiti.

Dragan Bursać: Selma Bajrami, srpski neprijatelj broj 1

Dragan Bursać: Selma Bajrami, srpski neprijatelj broj 1

Koji su uslovi potrebni za uspješan uzgoj?

Ovu biljku možete uzgajati u svom vrtu tokom jeseni, pod uslovom da imate nekoliko lukovica šafrana. Ova kultura zahtijeva lagano, dobro drenirano tlo koje nije tvrdo.

Ne podnosi previše vode: Kako uzgojiti bosiljak?

Ne podnosi previše vode: Kako uzgojiti bosiljak?

Potrebno joj je sunčano mjesto, ali najbolje uspijeva isključivo u krajevima koji su osunčani tokom cijele godine. Ova biljka cvjeta između septembra i kraja novembra, što je najbolje vrijeme za branje cvjetova. Tučkovi su dio cvijeta koji sadrži začin. 3 tučka svakog cvijeta beru se kliještima. Svaki tučak ima 3 izdanka na vrhu, koji nakon sušenja daju začin.

Da biste dobili šafran, pažljivo odrežite plodove cvijeća i položite ih ravno na komad tkanine da se osuše na sjenovitom mjestu. Cvjetne plodove treba brati u zoru, prije nego što cvjetovi procvjetaju, kako bi se sačuvao miris, okus i svojstva šafrana.

Postupak sušenja začina:

Uključite rernu i zagrijte je na temperaturu od 50 stepeni, zatim stavite začin na dvadesetak minuta da dobije ljut, oštar okus. Za izraženiji okus stavite peći u pećnicu pola sata na temperaturu od 30 stepeni.

Čuvajte na čistom, suhom i tamnom mjestu 2-3 mjeseca prije jela, piše Jutarnji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije