Zašto zaboravljamo zbog čega smo "pošli" u drugu sobu?

Radiosarajevo.ba
Zašto zaboravljamo zbog čega smo "pošli" u drugu sobu?
Krenuli ste po nešto, no čim ste ušli u sobu, odmah ste zaboravili šta?

Isto vam se dešava i kada želite nešto nekome reći, no smetnete s uma čim priđete toj osobi...

Ne brinite, nije to samo do vas. To se zove efekt vrata i zapravo je znak da vaš mozak radi kako treba. Naučnici su nekada vjerovali da je mozak poput ormarića za pohranu podataka, svako iskustvo ima svoj file. No, to je pogrešno jer je mozak kompliciran, sofisticiran, poput kompjutera s milion aplikacija koje rade u istom trenu.

Studija iz 2011. godine je pokazala kako je efekt vrata rezultat više programa koje rade istovremeno. Naučnici su tada posmatrali 55 studenata koji su igrali virtuelnu igricu gdje su se kretali kroz virtuelnu zgradu, skupljali predmete i prenosili ih. Svako malo bi se ispred njih prikazala slika nekog objekta. Ako je slika prikazivala predmet koji su nosili,kliknuli bi DA. 

Nekada bi se slika prikazala kada su već ispustili predmet i otišli u drugu prostoriju. Studija je pokazala kako su u sobi studenti znali da li je ista kao i predmet, a čim bi izašli, zaboravljali su. 

Rezultat je bio jednostavan, čin prolaska kroz vrata tjerao je ljude da zaborave šta su uradili.

Istraživači su zaključili kako je mozak njihovih studenata percipirao vrata kao prekidač ili zid. Druga strana zida činila je potpuno novo platno, novi kontekst, novo sjećanje

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije