Zaštitite vaše biljke od octenih mušica: Ovo su stvari koje vam trebaju

1
Radiosarajevo.ba
Zaštitite vaše biljke od octenih mušica: Ovo su stvari koje vam trebaju
Foto: Unsplash / Ilustracija/Vrt

Octena mušica ploda (Drosophila suzukii) se brzo širi, a blage zime i duga ljeta pogoduju njenom razmnožavanju i opstanku.

Napada širok spektar voćnih vrsta, prije svega kupinu, malinu, jagodu, višnju, trešnju, a može se primijetiti i na vinovoj lozi. Osim štete koju može napraviti uzgajanim biljkama, štetna je i za neke korovske biljke.

Prema informacijama s portala zdravi, netaknuti plodovi, meta su ove mušice, za razliku od ostalih koje napadaju samo oštećeno ili prezrelo voće. Mušica polaže jaja u plodove, a ličinke koje se razvijaju unutar voća uzrokuju njegovo truljenje i propadanje, što dovodi do velikih gubitaka u prinosu i kvaliteti voća. Gubici mogu biti izuzetno veliki, čak do 80 posto kod nekih vrsta, što direktno utječe na ekonomsku stabilnost voćara.

Poznato kada bi Srbija trebala Aliju Balijagića izručiti  Crnoj Gori

Poznato kada bi Srbija trebala Aliju Balijagića izručiti Crnoj Gori

Borba protiv ovog štetnika je složena zbog brzog razmnožavanja i otpornosti. Iako je relativno nova u Europi, neki prirodni neprijatelji su pokazali potencijal u njenom suzbijanju. To uključuje određene vrste parazitskih osa i predatora, poput bubamara i paukova.

Korištenje insekticida može biti efikasno, ali se nikako ne preporučuje u vrijeme zrenja, pa je jedna od metoda da se u voćnjacima postave prirodni preparati i zamke. Jedna od najpopularnijih metoda u suzbijanju odraslih jedinki je upotreba prirodnih zamki.

Uzmite list čuvarkuće i stavite ga na nogu: Ponavljajte ovo tri dana i vidjet ćete rezultate

Uzmite list čuvarkuće i stavite ga na nogu: Ponavljajte ovo tri dana i vidjet ćete rezultate

Klopke s octom ili vino s dodatkom deterdženta za posuđe mogu privući i utopiti odrasle mušice. Postavljanje ovih klopki u voćnjake može pomoći u smanjenju broja odraslih jedinki i umanjiti broj položenih jaja.

Stručna Savjetnica Snežana Rdovanović za portal objašnjava kako napraviti klopku: "Prvo se ulije 200 ml crnog vina, zatim se dodaje isto toliko octa i na kraju nekoliko kapi deterdženta za posuđe. Sve ovo se može miješati u običnoj plastičnoj boci i poljoprivredni proizvođači mogu to sami učiniti."

Na portalu napominju da su prije svega vrlo važne preventivne i higijenske mjere kao što je uklanjanje i uništavanje zaraženih plodova te uklanjanje prezrelih i trulih plodova s biljaka. Također, treba uništavati i korovske biljke koje mogu biti domaćini ovoj štetočini, a koje se nalaze u blizini parcela, piše Jutarnji List.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije