Uz pomoć ovih sjajnih savjeta lako ćete prepoznati znakove i izbjeći kupovinu loše ribe

0
Radiosarajevo.ba
Uz pomoć ovih sjajnih savjeta lako ćete prepoznati znakove i izbjeći kupovinu loše ribe
Foto: Printscreen / Riba

Posjeta marketu petkom, ili bilo kojeg drugog dana, često uključuje i potragu za svježom ribom. No, kako biti siguran da je riba koju namjeravate kupiti doista svježa i kvalitetna?

Evo nekoliko ključnih stvari na koje treba obratiti pažnju pri kupnji ribe:

Oči:

Provjerite bistrinu očiju ribe. Svježa riba treba imati bistre, svjetlucave i izbočene oči koje nisu zamućene.

Uskoro nova zgrada Fakulteta zdravstvenih studija u Sarajevu: Vrijednost projekta 6.500.000 KM

Uskoro nova zgrada Fakulteta zdravstvenih studija u Sarajevu: Vrijednost projekta 6.500.000 KM

Miris:

Svježa riba treba imati svjež miris i blagu slanost. Izbjegavajte ribu s jakim mirisom, što može ukazivati na starenje ili kvarenje.

Ljuske:

Ljuske bi trebale biti svjetlucave, nikako tamne ili mutne. Bez sjaja može ukazivati na dugotrajno stajanje ili nepravilno skladištenje.

Genijalan trik: Kako produžiti svježinu krompira do dva mjeseca i spriječiti klijanje

Genijalan trik: Kako produžiti svježinu krompira do dva mjeseca i spriječiti klijanje

Čvrsto meso:

Dodirnite ribu - svježa riba trebala bi biti čvrsta. Ako je meso kašasto ili ostavlja udubljenje, to može ukazivati na starost.

Crvene škrge:

Ako kupujete cijelu ribu, pregledajte škrge. Trebale bi biti jarko crvene ili ružičaste, ne smeđe ili sluzave.

Provjerite cijele filete:

Kada kupujete filete, potražite cijele komade bez razmaka ili znakova odvajanja.

Temperatura:

Osigurajte da je riba pohranjena na odgovarajućoj temperaturi. Vitrina treba biti hladna, a riba okovana ledom radi održavanja svježine.

Čuvanje kuhane ribe:

Ako ne planirate odmah konzumirati ribu, čuvajte je u hermetički zatvorenoj posudi i konzumirajte unutar tri dana nakon kuhanja.

Najveća greška koju pravimo kada želimo zalediti faširano meso: Posebno obratite pažnju ovu stvar

Najveća greška koju pravimo kada želimo zalediti faširano meso: Posebno obratite pažnju ovu stvar

Životni vijek u zamrzivaču:

Riblji fileti mogu se čuvati u zamrzivaču od šest mjeseci do godinu dana ako su čvrsto vakuumski pakirani, pri temperaturi ispod nula stepeni.

Osim toga, nemojte se ustručavati pitati prodavača o porijeklu ribe i uvjetima skladištenja. Koristite svoja osjetila i vjerujte svom instinktu kako biste osigurali svježinu ribe koju kupujete, pie Živim.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije