Tri glavna savjeta: Evo kako uzgojiti hortenzije na balkonu

1
Radiosarajevo.ba
Tri glavna savjeta: Evo kako uzgojiti hortenzije na balkonu
Foto: Pixabay / Hortenzije

Hortenzije su raskošno vrtno vrtno cvijeće koje nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Mnogo je onih koji bi ih rado imali, ali nemaju uslova za uzgoj. Ili misle da nemaju.

Naime, svi smo navikli na to da se hortenzije uzgajaju u vrtovima, no one se mogu uzgajati i na najmanjem balkonu, pa čak i na prozorima.

Samo je potrebno obratiti pažnju na nekoliko detalja.

Znate li koji su bh. igrači bili najbolji strijelci jugoslovenske fudbalske lige?

Znate li koji su bh. igrači bili najbolji strijelci jugoslovenske fudbalske lige?

1. Pripazite na veličinu saksije

Hortenzije su biljke koje relativno brzo rastu pa već za godinu dana mogu značajno uvećati veličinu svog korijena, a time i drugih dijelova. Zato je nužno pripaziti na veličinu saksije prilikom sadnje. Izbjegavajte držati ih u plastičnim saksijama u kojima ste ih kupili te ih svakako presadite. Neka saksija bude u skladu s vrstom hortenzije koju ste kupili jer se njihova veličina kreće od pola pa sve do više od dva metra.

2. Smjestite ih na sjenovito mjesto

Ove su biljke idealne za male balkone jer pružaju zaštitu od pogleda, ali da bi uspješno rasle, potrebno im je osigurati sjenovito mjesto. Njihovo idealno stanište trebalo bi biti okrenuto prema istočnoj ili jugoistočnoj strani svijeta.

Ovaj cvijet je krasio svaku baštu u Jugoslaviji: Svi smo zaboravili da postoji, a miriše čarobno

Ovaj cvijet je krasio svaku baštu u Jugoslaviji: Svi smo zaboravili da postoji, a miriše čarobno

Tako će hortenzija dobiti jutarnje i prijepodnevne sunčeve zrake, no neće im biti izložena tokom podneva i popodneva kada su temperature zraka ujedno najviše. Svakako nastojte izbjeći njihovo postavljanje na balkone koji su okrenuti jugu i zapadu.

Kada pak stigne zima, premjestite ih u unutrašnjost doma, ali ne u one prostore u kojima je izuzetno toplo, piše Zadovoljna.

3. Zalijevajte ih dvaput dnevno

Sam naziv ovih biljaka dolazi od grčkih riječi hydros (voda) i angos (tegla), a to dovoljno govori o tome koliko im je potrebno vlažno tlo. Zato ih je tokom najvećih ljetnih vrućina potrebno zalijevati ujutro i navečer, dok će tokom manje sparnih dana i jedno zalijevanje rezultirati uspjehom. Ove biljke imaju iznimnu moć regeneracije pa će čak i one uvele nakon jednog zalijevanja ponovno živnuti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije