Trebate li veš sušiti u hladu ili na suncu? Odgovori će mnoge iznenaditi...

0
Radiosarajevo.ba
Trebate li veš sušiti u hladu ili na suncu? Odgovori će mnoge iznenaditi...
Foto: Pexels / Veš / Ilustracija

Kako bi odjeća ostala svježa i mirisna veš je najbolje sušiti vani, međutim, moraju se poštovati određena pravila kako bi se zagarantovala kvaliteta veša/odjeće kao i vijek trajanja.

Odluka o tome hoćete li veš sušiti u hladu ili na suncu može se činiti trivijalnom, no ipak postoje važna praktična razmatranja uključena u ovo pitanje. S jedne strane, sunce nudi brzo i prirodno rješenje, dok hlad može očuvati boju vašeg veša. Šta izabrati?

Sunce za prirodne bijele tkanine

Sušenje na suncu ima nekoliko neporecivih prednosti. Prije svega, brzo je i učinkovito, posebno po vrućem sunčanom vremenu.

Žetva očarala Sarajevo: Na sceni NPS izveden balet kojim je sve počelo prije 74 godine

Žetva očarala Sarajevo: Na sceni NPS izveden balet kojim je sve počelo prije 74 godine

Sunce ima prirodni učinak izbjeljivanja koji može pomoći u uklanjanju tvrdokornih mrlja i učiniti odjeću čišćom. Osim toga, sunce djeluje kao prirodni dezinficijens, ubijajući bakterije i grinje potencijalno prisutne na vešu.

Međutim, sušenje na suncu nije bez nedostataka. Sunčeve ultraljubičaste zrake mogu s vremenom izblijediti tkanine i boje.

Ovaj program na vašoj veš mašini skraćuje njen vijek trajanja, nemojte ga često koristiti

Ovaj program na vašoj veš mašini skraćuje njen vijek trajanja, nemojte ga često koristiti

Osim toga, sušenje na suncu može neke tkanine učiniti lomljivijim, što bi moglo skratiti njihov vijek trajanja.

Sjene za tamni tekstil

Poznato je da sušenje u hladu čuva boje veša. Odsutnost izravne sunčeve svjetlosti uveliko smanjuje rizik od promjene boje. Osim toga, sušenje u hladu nježnije je za osjetljiva vlakna i tekstil, produžujući vijek trajanja odjeće.

S druge strane, sušenje u hladu može potrajati duže, osobito po vlažnom ili hladnom vremenu. Ovo može biti manje zgodno ako vam je veš potreban za brzo sušenje.

Je li moguće sušiti veš noću?

Sušenje veša vani noću može se činiti zgodnim, ali ovaj se postupak ne preporučuje zbog raznih čimbenika.

Noćna vlaga, osobito u noći punog mjeseca, može usporiti proces sušenja. Dok dugotrajna vlaga može pridonijeti razvoju plijesni i razgradnji tekstilnih vlakana, što može oštetiti vaš veš i smanjiti mu životni vijek.

Zašto košara za veš ima rupice
Foto: Twitter : Košara za veš 

Konačno, jutarnja rosa može promijeniti boju vađeg veša. Sastoji se od peroksida, prirodnog izbjeljivača.

Je li moguće sušiti veš vani zimi?

Kad temperature padnu i nastupi zima, ideja o sušenju veša na otvorenom može se činiti kontraintuitivnom. Međutim, sunčani dani zimi mogu biti idealni za sušenje na otvorenom. Čak i ako su temperature niske, toplina sunca može ubrzati proces sušenja.

Vjetroviti dani pomažu u uklanjanju vlage iz veša, čak i u hladnim danima. Provjerite je li vaš veš pravilno raširen i razmaknut kako biste omogućili dobru cirkulaciju vazduha.

Za vješanje odaberite zaštićeno mjesto dobro izloženo suncu. Izbjegavajte područja gdje veš može biti izložen snijegu ili kiši.

Ima li smisla vješati?

Kada je riječ o vješanju, ne radi se samo o odabiru mjesta za vješanje. Način na koji vješate svoje tkanine zapravo može igrati presudnu ulogu u njihovoj dugotrajnosti i izgledu.

  • Kvadrat s vodoravnom linijom: nakon centrifuge sušiti ravno
  • Kvadrat s dvije vodoravne crte: sušiti ravno bez centrifuge
  • Kvadrat s okomitom crtom: konac se osuši nakon centrifuge
  • Kvadrat s dvije okomite crte: sušiti ravno bez centrifuge
  • Kvadrat s dvije crte od kojih je jedna u gornjem lijevom uglu: preporučuje se sušenje u hladu

Odluka hoćete li veš sušiti u hladu ili na suncu ovisi o raznim čimbenicima, uključujući vaše osobne preferencije, vrstu odjeće koju sušite i vremenskim uslovima, piše Jutarnji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije