Treba li odjeću prati naopako: Zbog ova tri razloga, radit ćete to baš svaki put

0
Radiosarajevo.ba
Treba li odjeću prati naopako: Zbog ova tri razloga, radit ćete to baš svaki put
Foto: Unsplash / Ilustracija

Uz redovno i pažljivo održavanje mašine postoje neke metode koje jamče čistu, meku i njegovanu robu.

Svi imaju svoje navike kada je u pitanju njega rublja, neko uključuje mašinu isključivo kad je struja jeftinija, neko sortira robu prema bojama, a neko prije pranja okreće pojedine komade naopako.

Zapravo postoji nekoliko razloga zašto bismo svu odjeću trebali prati na taj način.

Jedinstveno horor iskustvo: Kada kasnovečernji talk show krene po zlu

Jedinstveno horor iskustvo: Kada kasnovečernji talk show krene po zlu

Vjerovali ili ne, ova bezopasna "operacija" produžit će život vašim omiljenim komadima, a ovo su tri glavna razloga zašto bi se odjeću trebalo prati naopako baš svaki put, piše Jutarnji.hr.

Prljavština i znoj nakupljaju se i u unutrašnjem dijelu

Nije samo vanjski dio odjeće izložen prljavštini i onečišćenju. Tu je i unutrašnji dio koji je u direktnom kontaktu s kožom, gdje se skupljaju tjelesne tekućine i znoj, što dovodi do žutih mrlja od znoja i dugotrajnih miomirisa.

Radit će bolje i izgledati kao nova: Uz ova dva sastojka očistite mašinu i veš će uvijek blistati

Radit će bolje i izgledati kao nova: Uz ova dva sastojka očistite mašinu i veš će uvijek blistati

Tkanine su zaštićene od mogućih promjena boje

Jednom kad se bubanj zatvori, tkanini se može svašta dogoditi! Najosjetljiviji komadi mogu se lako oštetiti, dok tkanine jarkih boja gube na intenzitetu. Ukoliko ih prije pranja preokrenete naopako, izbjeći ćete najgori scenarij. Ovo se posebno odnosi na traperice, koje inače gube svoju izvornu boju, kvalitetu materijala i elastičnost. No, isto vrijedi i za ostale odjevne predmete s osjetljivim vlaknima kao što su bluze, majice...

Vez, print… i svi ostali detalji su zaštićeni

Ako vam je stalo do određenog odjevnog predmeta, najlogičnije je da ga okrenete naopako prije nego što ga stavite u perilicu jer je trenje različitih tkanina u bubnju često odgovorno za njihovo starenje. Sitni detalji, reljefi, rubovi, šavovi i šljokice zapinju za bubanj stroja i oštećuju tkaninu. Također, ako imate crteže na trapericama ili majici, bolje ih je prati naopako kako ne bi izblijedili. Još jedan mali bonus: okrećući odjeću naopako, također možete isprazniti džepove i pohraniti neke važne stvari na vrijeme.

Mašina za veš
Foto: Pexels: Mašina za veš

Savjeti više! Kako pravilno staviti rublje u mašinu?

Kako biste dobro njegovali svoje rublje i izbjegli neugodna iznenađenja, morate poduzeti neke važne mjere. Naravno, potrebno je pažljivo održavanje mašine kako bi se izbjegle naslage prljavštine i kamenca na tekstilu. No, postoji još metoda koje garantuju čistu, meku i njegovanu robu nakon svakog pranja.

  • Ako mislite da je za učinkovito pranje odjeće dobro staviti veliku količinu deterdženta, varate se! Predoziranje često ostavlja tragove i ostatke proizvoda na vašem rublju.
  • Nemojte preopteretiti bubanj. To može može uzrokovati štetu, ali i smanjiti njegovu učinkovitost. Kada je preopterećen, uređaj se ne može pravilno centrifugirati, a odjeća ostaje vlažna. Osim toga, voda možda neće ravnomjerno doprijeti do svih tkanina.
  • Ne zaboravite koristiti mreže za pranje rublja, posebice za donje rublje, osjetljive tkanine, čipku...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije