Bacite cigareta / Svakih šest sekundi u svijetu umre jedan pušač

01. 06. 2018. u 11:52:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Jučer je bio je UN-ov Svjetski dan nepušenja. Slijedi nekoliko činjenica i brojki o pušenju:

Oko milijardu, odnosno sedmina svjetske populacije, po procjeni Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) puši.

Najviše ih puši u Kini, 315 miliona. Ondje se popuši trećina cigareta u svijetu. 

Indonezija ima najveći postotak pušača. U toj zemlji puši tri četvrtine muškaraca starijih od 15 godina. Oko 80 posto svjetskih pušača živi u zemljama s niskim ili srednjim primanjima. 

Po studiji objavljenoj u Lancetu prošle godine, postotak pušača u svijetu opada u posljednjih 25 godina

Svaki treći muškarac u svijetu i svaka dvanaesta žena pušili su 1990. godine. Danas puši svaki četvrti muškarac i svaka dvadeseta žena. 

Pušenje je smanjeno u zemljama gdje su u protupušačke mjere uključeni visoki nameti, zabrane i upečatljiva zdravstvena upozorenja. 

Prodaja duhana u padu je čak i u Kini, deset posto je niža u odnosu na 2012. godinu. 

Duhan je vodeći uzrok smrtnih slučajeva koji se mogu spriječiti. Aktivno ili pasivno pušenje godišnje ubija više od sedam miliona ljudi. U prosjeku jedan pušač umre svakih šest sekundi, navodi WHO. 

Rak, srčani udari, moždani udari i bolesti pluća glavne su bolesti koje se povezuju s duhanom. 

U 20. stoljeću više je ljudi umrlo od pušenja nego u Prvom i Drugom svjetskom ratu zajedno. Nastavi li se postojeća stopa upotrebe duhana, u 21. stoljeću će ih od toga umrijeti milijardu. 

Na liječenje pušačkih bolesti potroši se šest posto svjetskog zdravstvenog proračuna i dva posto globalnog BDP-a, objavljeno je u časopisu Tobacco Control.

Duhan se u svijetu uzgaja na 4,3 miliona hektara površine. To je veličina Švicarske.  Prodaja cigareta godišnje vrijedi više od 680 milijardi dolara, tvrdi Euromonitor. Vodeći proizvodač je Kina, gdje se uzgaja 40 posto svjetskog duhana. 

Pet kompanija kontrolira 80 posto svjetskog tržišta cigareta. Njihov je profit 2015. bio veći od 62 milijarde dolara. U svijetu se godišnje popuši 5,7 bilijuna cigareta. Odnosno 11 miliona svake minute. 

Cigaretni filteri, koji se proizvode od nerazgradive celuloze, najčešće su smeće na svjetskim plažama. 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA