Šta se nakuplja na našim peškirima ako ih ne mijenjamo redovno

0
Radiosarajevo.ba
Šta se nakuplja na našim peškirima ako ih ne mijenjamo redovno
Foto: Unsplash / Ilustracija

Peškire svakodnevno koristimo više puta i sigurno ste se zapitali koliko često ih trebate mijenjati, kao i je li higijenski koristiti isti iz dana u dan. Razumljivo je pretpostaviti da je ručnik čist jer ga koristite za sušenje svježe opranih ruku ili tijela nakon tuširanja. Uz to, koristite tkaninu koja je dotaknula vaše upravo očišćeno tijelo.

No, naša koža nikad nije potpuno bez mikroorganizama i oni mogu završiti na ručnicima. Mikrobiolozi i dermatolozi su otkrili koliko često trebamo mijenjati peškire.

Šta se nalazi na peškirima?

Svako ima bakterije, viruse i gljivice na površini kože, to može zvučati pomalo alarmantno, ali je sasvim normalno. Zapravo, ti mikroorganizmi čine mikrobiom vaše kože, koji vas štiti od patogena, pa se zapravo trebate osjećati sigurno kad ih imate.

Objavljena prognoza za naredne dane: Za vikend temperature i do 27 stepeni

Objavljena prognoza za naredne dane: Za vikend temperature i do 27 stepeni

"Svaki put kad se osušite peškirom, prenosite te mikrobe na materijal zajedno s vlagom i mrtvim stanicama kože. Vaše stanice kože i vlaga u osnovi su hrana za mikrobe i omogućuju im razmnožavanje.

Dok vaša koža proizvodi kiseline koje sprječavaju rast mikroba više nego što ih trebate, vaši ručnici nemaju te sreće. Dakle, ako vaši ručnici ostanu vlažni i sadrže stanice kože, ti se mikrobi mogu kolonizirati", objašnjava dr. Scott Meschke, mikrobiolog i profesor zaštite okoliša i zdravlja na radu, saradnik na Univerzitetu Washington.

Ako peškir dijelite s partnerom, on će sadržavati još više vlage i čestica kože, što znači da ćete potencijalno imati više bakterija, virusa i gljivica. To se posebno odnosi na ručnike za ruke ako živite s više ljudi ili često imate goste, a svi koristite isti ručnik za sušenje ruku. A budući da većina vaših peškira vjerojatno visi u kupaonici, izloženost pari pod tušem održat će ih duže vlažnima što znači da će se lakše razmnožavati bakterije, virusi i gljivice.

Šta to znači za vaše zdravlje?

"Čak i ako peškir koristite sedmicama, a materijal je prepun bakterija, virusa i gljivica, vjerojatno nećete osjetiti negativne učinke na zdravlje. No, svako tko više puta koristi ručnik može dobiti folikulitis, pojavu sličnu aknama", kaže dr. Amy Kassouf, dermatologinja s klinike u Clevelandu.

Ovo stanje se javlja kada razvijete bakterijsku infekciju u folikulu dlake. Dakle, u ovom slučaju ponovna upotreba ručnika s bakterijama mogla bi potencijalno proširiti tu istu bakteriju po vašem tijelu i zaraziti druge folikule dlake. Iako svatko može dobiti folikulitis, osobe s aknama su osjetljivije na to stanje. Međutim, folikulitis se ne događa tako često.

"Osobe s kožnim oboljenjima poput ekcema prilikom ponovnog korištenja ručnika su u potencijalno većoj opasnosti od razvoja infekcije uzrokovane nečim poput Staphylococcus aureusa ili stafilokoka, bakterije koja često živi na koži ljudi", kaže dr. Kassouf.

Mikrobiom vašu kožu štiti od patogena, no ako imate, na primjer, ekcem, stanje kože gdje je vanjski sloj kože sklon isušivanju i pucanju, tada štetni patogeni potencijalno mogu lakše ući u vaše tijelo. U slučaju da koristite prljave pešjure kada imate ovakve otvore na koži, teoretski biste mogli razviti nešto poput stafilokoka.

"Čak i ako nemate pukotine na koži, ako na jednom dijelu tijela imate zarazni osip, poput lišaja, atletskog stopala, impetiga ili zaraznog mekušaca, tada se osip može proširiti na drugo područje tijela preko vašeg ručnika", ističe dr. Kassouf.

Koliko često trebate mijenjati peškire?

Ne postoje opsežna istraživanja koja bi konkretno odgovorila na ovo pitanje, ali stručnjaci preporučuju promjenu ručnika otprilike jednom tjedno kako bi se izbjeglo nakupljanje i razmnožavanje mikroorganizama.

"Ako koristite peškir koji počinje smrdjeti, taj miris je vjerojatno posljedica razmnožavanja organizama", objašnjava dr. Meschke.

Također, prije ponovne uporabe, najbolje je pustiti peškir da se potpuno osuši, inače će vlaga omogućiti rast mikroorganizama.

Ukratko, vjerojatno nećete osjetiti veće štetne učinke ponovne upotrebe peškira nakon više dana ili čak sedmica. Ali ako ste posvećeni redovitom mijenjaju ručnika, jednom sedmično je sasvim dovoljno, piše Gloria.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije