Šta morate znati prije nego ponovo iskoristite tu plastičnu flašu

Radiosarajevo.ba
Šta morate znati prije nego ponovo iskoristite tu plastičnu flašu
Pixabay / Ilustracija
Pitanje glasi: Ako je samo napunjena vodom, zašto je tako loše ponovo iskoristiti plastičnu flašu, a da je ne operete? Tačnije, kada ste zadnji put oprali tu flašu?

Ukoliko imate flašu koju svakodnevno koristite i iz nje pijete vodu, to znači da pazite na svoje zdravlje i želite izbjeći dehidraciju.

Žurnal Practical Gastroenterology je objavio savjete stručnjaka koji kažu kako proizvođači flaširane vode nisu naumili da se te flaše koriste više puta zato što višestruko korištenje dovodi do oštećenja na njima u koje se zavlače brojne bakterije.

Te bakterije su nekad i veća opasnost po zdravlje od hemikalija iz plastike.

Studija iz 2002. godine kanadskog Journal of Public Health, sa Univerziteta u Kalgariju objavila je rezultate na 76 uzoraka plastičnih flaša koje su koristili školarci. Neke od njih su korištene mjesecima bez pranja. Otkrili su kako se na dvije trećine uzoraka nalaze bakterije u većim količinama, vjeroratno zbog prljavih ruku, mjesta držanja, unošenja u prljave prostorije... 

Cathy Ryan, jedna od istraživača, smatra kako su flaše savršene za rast bakterija, pogoduje im vlaga, temperatura, zaostala prljavština i oštećenja. One izazivaju mučninu, vroglavicu, povraćanje, proljev...

Ako mislite da će pomoći pranje toplom vodom, ručno ili u mašini, razmislite opet. Profesor Univerziteta u Cincinnatiju Scott Belcher, tvrdi kako će zagrijavanje samo pomoći hemikalijama da lakše "migriraju" iz plastike.

No, to ne znači da je ne smijete više koristiti. Ali možete smanjiti dužinu njenog korištenja na nekoliko dana i redovito je prati (malo sapuna i ne pretjerano tople vode uz temeljito ispiranje). Ukoliko možete doći do staklene flaše, tim bolje. Ipak, nikada ne možemo znati kakvi se aditivi i hemikalije dodaju tokom njihove proizvodnje

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije