Savjeti ako vas je strah zubara: Kad trebate doći da bi manje boljelo

3
Hina
Savjeti ako vas je strah zubara: Kad trebate doći da bi manje boljelo
Arhiv / Ilustracija

Stomatološka bušilica svrdla, usta vam se pune slinom i ne možete gutati. Mnogi su paničarili u trenucima poput ovog, ali ima i onih koji se općenito boje doktora i pate od iatrofobije.

Ako se možete poistovjetiti s time, mogla bi vam pomoći spoznaja da je doba dana presudno za količinu boli koju ćete osjetiti. Savjet stomatologa Jochena H. Schmidta svima koji se ustručavaju doći na pregled ili dulji zahvat glasi: dođite popodne jer tada pacijenti osjećaju manju bol izazvanu injekcijama i bušenjem.

Naime, u to doba dana mozak proizvodi naročito velike količine endorfina i opioida, koji umanjuju bol, tvrdi taj kelnski stomatolog. Anestetik će tada djelovati nešto bolje i, prije svega, nešto duže.

Sarajevo: Oglasili se iz Toplana o tome da li će biti nastavljena isporuka grijanja

Sarajevo: Oglasili se iz Toplana o tome da li će biti nastavljena isporuka grijanja

Prema nekim procjenama, otprilike 12 posto stanovništva boji se doktora, a kod djece taj broji iznosi i do 19 posto. No smatra se da je pacijenata s ozbiljnijom iatrofobijom ipak manje.

Što duže iatrofobi odgađaju posjet doktoru, to se njihovo stanje više pogoršava, što je čest problem, kažu stručnjaci. Stoga i medicinski zahvat na koncu ispadne mnogo neugodniji ako napokon otiđu do doktora, što onda samo potvrđuje i pojačava njihov strah – kao u začaranom krugu.

Na sreću, iatrofobija se može izliječiti kognitivno-bihevioralnom terapijom. Pacijent i terapeut analiziraju slijed događaja pri liječničkoj operaciji, kao na usporenoj snimci. Zatim se pacijent postupno izlaže okidačima njegovih strahova.

Stomatolozi danas nude mogućnost liječenja plašljivih pacijenata pod općom anestezijom ili hipnozom. Tehnike opuštanja ili odvlačenja pažnje glazbom ili filmovima također mogu pomoći. Važno je i da pacijenti koji se suočavaju s operacijom ne potiskuju svoj strah.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije