Sarina priča o raku: Mislila sam da se ovo javlja samo starijim...

Radiosarajevo.ba
Sarina priča o raku: Mislila sam da se ovo javlja samo starijim...
Today.com / Ilustracija
Sarah DeBord je imala 24 godine kada je prvi puta uočila krv u stolici.

Nakon što se podvrgnula fleksibilnoj sigmoidoskopiji kako bi joj liječnici pregledali debelo crijevo i rektum, dijagnosticirani su joj hemeroidi.

Svaki put kada je tokom sljedećih 10 godina DeBord u svojoj stolici vidjela krv, govorila si je da su za to krivi hemeroidi. S 34 je godine počela brzo gubiti kilograme, međutim to je pripisala intenzivnom treniranju za polumaraton. Patila je i od zatvora što je značilo da je jako često morala ići na WC.

Nakon kolonoskopije je doznala da ima inoperabilan rak debelog crijeva koji se proširio na njena pluća, piše New York Times.

Sarin rak je toliko uznapredovao da ne može sebi priuštiti prekid u terapiji.

"Guglala bih 'krv u stolici' i 10 različitih stvari bi izašlo kao uzrok, uključujući i rak debelog crijeva, međutim ja sam mislila da se taj rak javlja samo kod starijih ljudi", rekla je DeBord.

Prema Američkom udruženju za rak, od raka debelog crijeva uistinu dominantno obolijevaju osobe starije od 50 godina, međutim sve je više 20 i 30-godišnjaka koji obolijevaju.

Potaknuta svojim slučajem, DeBord potiče mlade da obrate pažnju na znakove koji bi mogli biti indikacija raka debelog crijeva.

Ako primijetite krv u stolici, krvarenje iz rektuma ili stolice koje su tamne ili crne svakako biste trebali otići doktoru. Također, ako iz neobjašnjivih razloga počnete gubiti kilažu i ako se osjećate umorno, naručite se za pregled kod gastroenterologa. 

Probavne smetnje, grčevi u abdomenu, bolni plinovi ili promjena probavnih navika koje traju više od nekoliko dana mogu također biti simptomi ozbiljnijih probavnih problema.

Mnogi simptomi koji bi mogli biti indikatori raka debelog crijeva mogu biti benigni ili povezani s drugim medicinskim stanjima te je upravo iz tog razloga kod mlađih odraslih osoba teško postaviti definitivnu dijagnozu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije