Probiotik - za dobar osjećaj u stomaku

0
Promotivni tekst
Probiotik - za dobar osjećaj u stomaku
Foto: Galenika / Flonivin

Crijevna flora predstavlja skup bakterija, gljivica i drugih mikroorganizama koji žive u našim crijevima. Dijele se na dobre i loše, a da bi organizam bio zdrav, oni moraju funkcionisati u balansu.

Korisne bakterije svojim metabolizmom stvaraju nepovoljne uslove za rast patogenih tj. štetnih mikroorganizama tako održavajući ravnotežu, što onda povoljno utiče na naš organizam. Benefiti koje probiotici mogu donijeti ljudskom organizmu su mnogobrojni, a u nastavku donosimo pet najvažnijih pozitivnih učinaka probiotika za ljudsko zdravlje:

1. Djeluju pozitivno na imunitet organizma

"Sve bolesti potiču iz crijeva" davno je kazao Hipokrat i može se reći da je naš crijevni mikrobiom jedna vrsta odbrane organizma, jer se u organima za varenje nalazi između 70 i 80 posto našeg imunog sistema. Vrijeme u kojem živimo, način pripreme hrane i konzumiranje uglavnom nezdravih obroka, napitaka punih šećera, fizička neaktivnost, a posebno upotreba i zloupotreba nekih lijekova dovodi do promjena u crijevnoj flori što narušava metaboličke procese u našem organizmu, a to se dalje manifestuje kroz pojavu različitih oboljenja. Velika je lista oboljenja povezana upravo sa ovim disbalansom. Upravo konzumiranjem probiotskih preparata normalizuje se crijevna mikroflora zato što probiotske kulture bakterija i gljivica kakve su Bifidobacterium bifidum i Saccharomyces boulardii, sprječavaju naseljavanje štetnih uzročnika, te samim tim pomažu jačanju imuniteta i regulaciju nesmetanog rada crijeva. Zaključak se sam nameće, a to je - što je zdravija crijevna flora, otporniji smo na upale i opasne patogene. Probiotici koji uz probiotske kulture sardže i minerale kao što je Cink, odličan su izbor za jačanje sveukupnog zdravlja organizma.

2. Važni tokom liječenja anitbioticima

Antibiotici kao lijekovi primjenjuju se kod infekcija raznim uzročnicima, a imaju ulogu da te uzročnike unište i eliminišu iz organizma. Međutim, oni mogu uzrokovati i disbalans u probavnom traktu. Razlog tome nalazi se u svojstvu antibiotika da ubijaju mnoge prirodne bakterije u crijevima, što remeti ravnotežu crijevne flore i omogućava prevladavanje loših mikroorganizama kao što su bakterije i gljivice. Niz naučnih studija dokazalo je pozitivan učinak probiotika na ovo stanje, te je jedna od najvažnijih indikacija za primjenu probiotika upravo dijareja uzrokovana uzimanjem antibiotika.

Flonivin
Foto: Galenika / Flonivin

3. Djeluju preventivno kod disbioza tokom ljetnih mjeseci i putovanja

Ljeto je doba kada najčešće dolazi do poremećaja crijevne flore (disbioze) usljed promjene lokalne sredine, drugačijeg sastava vode i primjene novih namirnica, čak i kada su one ispravne. Prevencija disbioze, ali i takozvanih putničkih dijareja, apsolutno je moguća i jednostavna i to uz Flonivin Plus probiotik. Svakodnevna primjena probiotika, nekoliko dana pred put, i tokom boravka na putovanju, najbolja su prevencija poremećaja crijevne flore, putničke dijareje i akutne crijevne infekcije.

4. Poboljšava probavu

Ne postoji osoba koja se tokom svog života nije susrela sa neugodnom pojavom kao što je konstipacija, odnosno zavor. Pojava zatvora jako često je vezana za stil života, sjedalački način rada ili neuravnoteženu prehranu. Može se prevenirati promjenom prehrambenih navika ili uključivanjem fizičke aktivnosti u svoju svakodnevnicu, ali i probiotici mogu biti od izuzetne pomoći kod ove neugodne pojave. Probiotici poboljšavaju vrijeme prolaza hrane kroz crijeva, dodatno razgrađuju hranu u našem tijelu i čine je iskoristivom, te pozitivno utiču na konzistenciju stolice, čime se poboljšava učestalost pražnjenja crijeva. Zato probiotici imaju blagotvorne efekte protiv mnogih simptoma zatvora.

5. Pomažu kod liječenja drugih bolesti

Probiotici zbog svojih svojstava mogu biti od izuzetne pomoći kod bolesti probavnog trakta ili funkcionalnih poremećaja probave. Recimo, kod sindroma iritabilnog crijeva česte su pojave karakterizirane bolovima, nadutošću, poremećajem ritma stolice. Stoga je od izuzetne važnosti kod ovakvih poremećaja uključiti u terapiju i probiotike jer uveliko mogu doprinijeti olakašanju tegoba. Također, probiotici su važni i kod liječenje jakom terapijom kao što je vrsta terapije koja se daje kod pojave bakterije Helicobacter pylori. Ti lijekovi mogu uzrokovati gastrointestinalne simptome kao što su dijareja, mučnina, bol itd. Ove nuspojave su još jedan razlog za uključivanje probiotika u svrhu uspostavljanja ravnoteže crijevne mikroflore.

Farmaceutska kompanija Galenika savjetuje da je odabir pravog i efikasnog preparata probiotika od velikog značaja, jer su ovi dijeteski suplementi od izuzetne važnosti za zdravlje naših crijeva, cijelog organizma, te same prevencije mnogih bolesti i očuvanje sveukupnog zdravlja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije