Prirodne metode za zaštitu biljaka: Evo šta trebate učiniti

0
Radiosarajevo.ba
Prirodne metode za zaštitu biljaka: Evo šta trebate učiniti
Foto: Pexels / Mnogi rade ovu grešku

David Denyer, stručnjak za vrtlarstvo dijeli svoje dragocjene savjete o organskim metodama za zaštitu biljaka od nametnika.

Upotreba pesticida može biti primamljiva nakon što nas izmuči napad stvorenja poput puževa, ali hemikalije "brzog rješenja" mogu nanijeti štetu biljkama koje trebamo zaštititi.

Jedna od preporuka koje David daje je prateća sadnja biljaka koje imaju jak miris kako bi odvratili insekte. Začinsko bilje poput mente, ruzmarina i nevena mogu poslužiti kao prirodni repelenti za insekte poput mušica.

Sead je donirao bubreg najboljem prijatelju: Molio sam dragog Boga da se sve podudari

Sead je donirao bubreg najboljem prijatelju: Molio sam dragog Boga da se sve podudari

Još jednostavnija metoda zaštite uključuje korištenje obloga kao jeftiniju alternativu staklenicima. Mreže i polituneli mogu stvoriti fizičku barijeru između biljaka i štetnika, čuvajući okolno cvijeće, tlo i divlje životinje.

Zaštita korijenja biljaka također je važna, a recikliranje predmeta poput ljuski jaja, kartona i boca može odvratiti štetočine. Postavljanje tih predmeta u podnožje biljaka može ih zaštititi od štetnih utjecaja.

Vrtlarske tajne: Zalijevajte sobne biljke ovom vodom i cvjetat će kao nikada prije

Vrtlarske tajne: Zalijevajte sobne biljke ovom vodom i cvjetat će kao nikada prije

Ručno uklanjanje štetočina, poput puževa, nježan je i prirodan način kontrole štetočina. Umjesto korištenja pesticida, redovito pregledavajte svoje biljke i nježno uklonite sve štetočine koje primijetite.

Domaći pesticidi predstavljaju još jedan učinkovit način za suzbijanje štetočina bez unošenja štetnih hemikalija. Ti pesticidi, koji se često sastoje od svakodnevnih sastojaka poput sapuna, ulja i octa, jednostavni su za pripremu i prilagodbu te su prijateljski nastrojeni prema okolišu.

David također dijeli zanimljivu informaciju o tome kako jeleni i zečevi izbjegavaju lisičarke, dok zumbuli služe kao "otrov" za glodavce. Jeleni ne podnose okus narcisa te će se držati podalje od dvorišta u kojima su prisutni ovi cvjetovi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije