Uhvatio ga pljusak, a majica ga doslovno obojila u plavo

Radiosarajevo.ba
Uhvatio ga pljusak, a majica ga doslovno obojila u plavo
/ Foto: Slobodna Dalmacija
Nesvakidašnji slučaj desio se jednom novinaru, te je odlučio da ga istraži.

Novinar Slobodne Dalmacije iz Splita tog je dana odjenuo plavu majocu dugih rukava marke Smog, kupljenu u renomiranoj trgovini, uvezenu iz Kine. 

Na ulici ga je uhvatio ljetni pljusak, ali je ubrzo pobjegao kiši. Kada je stigao u redakciju vidio je da su mu podlaktice poplavile.

"Stigavši na posao, kolege u redakciji su me gledale zapanjeno i pitale što mi se to dogodilo. Jedna je kolegica pomislila da sam se potukao. Pustila boja od majice, objasnio sam, a oni su me počeli zezati nazivajući me Štrumpfom. Ali meni nije bilo do smijeha - i čitao sam i pisao kako u odjeći koju se u Europu doprema iz Azije može biti potencijalno kancerogenih azo-boja", piše novinar Slobodne Dalmacije Saša Jadrijević-Tomas

"Kad sam, plave kože i plavog donjeg rublja stigao kući i istuširao se, za mnom je i kada ostala plava. Znam da odjeća nekad pusti malo boje, ali nikada nisam čuo za primjer da se odjevni predmet 'rastopio' i obojio skoro cijelo tijelo. Uza sve, majica je ispuštala i nekakve končiće, mrvice pa sam sve do dolaska kući bio u strahu da se cijela ne raspadne, piše novinar.

Majicu smo poslali u Zagreb u spomenuti laboratorij, plativši analizu 3600 kuna. Rezultat je bio sljedeći:
- Provedenim vještačenjem utvrdili smo da je razlog nastanka predmetne pojave prelaska boje na kožu izrazito loša postojanost obojenja majice na mokro trljanje, gdje se, u kombinaciji s ne baš dobrom postojanosti obojenja na znoj i neuobičajeno velikom sklonosti majice otpuštanju pamučnih vlakana prilikom trljanja, sve još i intenzivira.

Naime, provedenim laboratorijskim ispitivanjem utvrđeno je da ocjena postojanosti obojenja na mokro trljanje iznosi 1, a najniža postojanost obojenja na znoj iznosi 2, gdje ocjena 1 predstavlja najlošiju, a ocjena 5 najbolju postojanost - navodi u svom mišljenju vještak. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije