Ovu divnu biljku nipošto ne smijete jesti sirovu: Povezivali su je s duhovima

0
Radiosarajevo.ba
Ovu divnu biljku nipošto ne smijete jesti sirovu: Povezivali su je s duhovima
FOTO: Arhiv / Zova (ilustracija)

Sezona zove (bazge) je kratka zato iskoristite prelijepe cvjetove u ledenom čaju s kamilicom, soku, octu pa i marmeladi.

Dok hodate rubnim dijelovima grada i zelenim obraslim površinama, s vremena na vrijeme zapuhnut će vas slatkasti, intenzivan i nadasve bogat miris.

Da, riječ je o bazgi koja je sada u cvatu i samo je još jedna biljka u nizu koja nas polako uvodi u ljetne mjesece.

Ne propustite: Njemačka violinistica Mira Foron na koncertu Sarajevske filharmonije

Ne propustite: Njemačka violinistica Mira Foron na koncertu Sarajevske filharmonije

U prigradskim naseljima često ćete je vidjeti kao vjernog stanovnika dvorišta, ali i kao dio živica. Bazga (latinskog naziva Sambucus) biljni je rod listopadnih grmova ili niskog drveća.

Karakteriziraju je sitni cvjetovi bijele ili nježno žute boje, a cvate od aprila do juna.

Možda ste isprva pomislili da ovu biljku treba čim prije staviti u vodu i vazu, ali - u krivu ste, ovi zamamni cvjetići idu u tanjur, teglice ili boce.

Ne morate nužno živjeti na selu da biste lako došli do nezagađenih cvjetova, odvažite se i zavirite malo u dubinu zelenih površina ili uz rubove šuma, sigurno ćete naći svoj dobitni grm, piše Jutarnji.hr.

Kod branja valja pronaći nezagađenu bazgu jer se njeni cvjetovi ne peru, budući da biste vodom isprali sve ono što je čini posebnom, a to je prah unutar cvjetova, te biste izgubili ono najvažnije - miris i aromu.

Isto tako, preporučljivo je bazgu ne brati netom poslije kiše iz već spomenutih razloga. Kada berete bazgu, ne trgajte je, već cvjetove režite običnim makazama i stavljate ih u pletenu korpu tako da nisu stisnuti i zalijepljeni jedan za drugog. Ni u kojem slučaju ne stavljate cvjetove u plastičnu vrećicu.

Osim što će biti stisnuti, od topline se mogu stvoriti kapljice i cvjetovi će brzo uvenuti, a takvi nisu za upotrebu. Na samom početku bitno je naglasiti i da bazgu nikako ne smijete konzumirati sirovu, ni cvijeće, ni bobice, ni lišće.

Od svježe ubranih cvjetova možete napraviti čaj, sirup, sok, kompot, džem, pohane cvjetove, ali i aromatične slastice. Kada berete cvjetove za čaj, ostavite dva do tri centimetra dugu peteljku da biste kasnije s iglom mogli provući konac kroz svaki cvijet i objesiti ih na neki zid ili staviti na čistu površinu da se suše.

Osušene cvjetove spremite u korpu ili kartonsku kutiju i čuvajte ih na suhom. Prije upotrebe prelijte bazgu vrućom vodom i pustite desetak minuta da stoji. Čaj začinite po želji.

Nazivaju je Judinim stablom jer se smatra da se Juda objesio na bazgu.

Rusi je sade ispred kuće kako bi otjerali zle duhove, dok Englezi vjeruju da je bazga povezana s vješticama i da je vješticama najmilije pretvoriti se u – pogađate – bazgu.

Bazgu nikako ne smijete konzumirati sirovu – ni cvijeće ni bobice ni lišće! Kažu da je 100 g lišća bazge dovoljno da usmrti životinju od 50-ak kg.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije