Ovih 8 grešaka pri pranju mogu uništiti i odjeću i veš mašinu

0
Radiosarajevo.ba
Ovih 8 grešaka pri pranju mogu uništiti i odjeću i veš mašinu
Foto: theguardian.com / Mašina za veš

Možda nam se čini da kod pranja odjeće u perilici rublja nema puno filozofije - stavimo odjeću, prašak, odaberemo način rada i upalimo ju. Ipak, nije sve tako jednostavno.

Čak i pogrešno odabran deterdžent za pranje veša ili njegova netačna količina može prouzrokovati niz problema.

Iako se pranje odjeće čini prilično jednostavnim, mnogi rade greške koje mogu uništiti i veš mašinu, ali i odjeću. Ovo su najčešće greške koje mnogi čine:

Pokrenuta inicijativa da most na Otoci nosi ime ubijenog Farisa Pendeka

Pokrenuta inicijativa da most na Otoci nosi ime ubijenog Farisa Pendeka

Za mala opterećenja koristimo kapsule za pranje

Kapsule za pranje su praktične i vrlo jednostavne za korištenje i pohranu, a sastoje se od savršeno odmjerene doze deterdženta.

Jedna kapsula je predviđena za srednje opterećenje veš mašine. To znači da kad stavimo kapsulu, a peremo malu količinu odjeće, stvaramo dodatni učinak kemijskih deterdženata i na odjeću i na mašinu. Tako se može stvoriti višak sedimenta unutar perilice te oštetiti pumpe i motor.

Kada izvadimo odjeću i odmah zatvorimo vrata mašine, ostavljamo je u stanju povećane vlage. To je savršeno okruženje za rast plijesni i bakterija. Stoga je bolje ostaviti vrata perilice otvorena 15-20 minuta.

Umjesto tekućeg koristimo deterdžent u prahu

Prašak za pranje je savršen za uklanjanje tvrdokornih mrlja, pa je njegova upotreba u nekim slučajevima sasvim razumna. Međutim, u drugim slučajevima bolje je koristiti tekući deterdžent za pranje.

Naime, tekući deterdžent bolji je za preliminarnu obradu mrlja, a uz to ostavlja i manje tragova na odjeći. Također, tekući deterdžent je sigurniji za mašinu zbog bolje topivosti u odnosu na prašak koji može začepiti sistem.

Deterdžent stavljamo izravno na odjeću

Dodavanje deterdženta direktno na odjeću (osobito kada je u pitanju prašak za pranje) loša je ideja iz dva razloga.

Naime, mašina je dizajnirana tako da u pravom trenutku ispusti deterdžent na odjeću. Uz to, ako dodate deterdžent izravno na odjeću, postoji mogućnost da ostane na odjeći i da se stvore mrlje.

Prekomjerna upotreba omekšivača

Omekšivač će vašoj odjeći pružiti mekoću i prekrasnu aromu, ali omekšivači ne doprinose čišćoj odjeći.

Ako prekomjerno koristite omekšivač odjeća će vam biti puna petrokemikalija. Omekšivači također mogu doprinijeti rastu plijesni i začepiti perilicu rublja i cijevi.

Dodajemo male količine deterdženta

Mala količina deterdženta za pranje neće oprati odjeću kako treba. S obzirom na to, odjeću ćete češće prati što će zauzvrat skratiti njihov vijek trajanja.

Prije pranja ne skidamo dlake s odjeće

Ako u kući imate životinju, sasvim je logično da ćete na odjeći imati dlaka. Ali nikako nemojte stavljati odjeću prekrivenu dlakama u mašinu. Tokom svakog pranja dlake će se nakupljati što bi moglo dovesti do začepljenja sistema odvodnje, a moglo bi pokvariti i motor.

Stoga prije pranja izdvojite nekoliko minuta da očistite odjeću s ljepljivim valjkom.

Mokru odjeću stavljamo u perilicu ili u košaru za rublje

Vlaga stvara savršeno okruženje za rast plijesni. Zato je bolje mokre ručnike ili znojnu sportsku odjeću prvo osušiti pa onda ubaciti u košaru ili u perilicu rublja.

To će vam pomoći da izbjegnete pojavu neugodnih mirisa i neće pogoršati stanje vaše odjeće, piše 24sata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije