Okrećete li vi madrac kreveta na kojem spavate? Evo koliko često to treba da radite

0
Radiosarajevo.ba
Okrećete li vi madrac kreveta na kojem spavate? Evo koliko često to treba da radite
Foto: Pexels / Da li vi okrećete svoj madrac?

Ključ dobrog sna počinje s kvalitetnim madracem, ali jeste li znali da je potrebno i održavati ga? Stručnjaci kažu da je ključno redovno okretati i preokretati svoj madrac kako biste spriječili njegovo "trošenje" na određenim mjestima i kako biste produljili njegov životni vijek.

"Ako se vaš madrac počne spuštati ili gubi oblik, više ne pruža potrebnu podršku koja vam je potrebna", kaže Tyler Roberts iz kompanije Mattress Firm. "To može dovesti do bolova zbog nepravilnog položaja kičme, uglavnom u vratu, ramenima i leđima."

Najbolji postupci za njegu madraca uključuju okretanje i okretanje kako bi se osiguralo mnogo noći mirnog sna.

Ubrzajmo trendove sporom modom: Zašto je upcycling fashion važna tema za budućnost?

Ubrzajmo trendove sporom modom: Zašto je upcycling fashion važna tema za budućnost?

Koliko često rotirati svoj madrac

Rotiranje madraca sprječava habanje na jednom mjestu. Roberts predlaže rotiranje madraca svakih šest mjeseci do jedne godine

"Ako primijetite ili osjetite bilo kakvu kompresiju ili neravne tačke, okrenite madrac", saglasna je i Laura Scott Troyano iz Avocado Green Brands. Ona kaže da bi madrace s avokadom u početku trebalo često mijenjati, a s vremenom rjeđe. "Kako biste spriječili tzv. otiske tijela, preokrenite madrac jednom mjesečno, prvih šest mjeseci. Bit će potrebno pet i više rotacija kako bi se osigurala ravnomjerna distribucija. Nakon prvih šest mjeseci, rotiranje svaki drugi mjesec osigurava ravnomjerno trošenje madraca."

A evo kako da održite svoj madrac čistim i mirisnim:

Čišćenje dušeka
Foto: Pixabay.com: Postoje jednostavna pravula za čišćenje dušeka

1. Pospremajte krevet svakog jutra

Iako možda mislite da pospremanje kreveta ne čini veliku razliku, varate se. Naime, pospremanjem prekrivača 'provjetravate' madrac i tako sprječavate brže nakupljanje odumrlih stanica kože, prašine i neugodnih mirisa. Umjesto toga, okrenite prekrivač svakog jutra kako biste omogućili da vlaga koja se nakupila tijekom noći ispari. Ako se noću pojačano znojite, otvorite prozor prije nego što krenete na spavanje, što će također pomoći u reguliranju vlažnosti u spavaćoj sobi.

2. Perite posteljinu jednom sedmično

Prekrivač i plahte najbolje je prati barem jednom sedmično. Obeshrabrite grinje da se ne presele u vaš madrac promjenom plahte i prekrivača najmanje jednom sedmično i pranjem u mašini na minimalnoj temperaturi od 60 stepeni.

3. Redovno usisavajte svoj madrac

Usisavanje madraca nešto je što nikako ne biste smjeli zaboraviti. Naime, tako ćete se riješiti prašine, dlaka i ostale prljavštine koja se nakupila na vašem madracu tokom vremena.

4. Koristite sodu bikarbonu za čišćenje

Kad je riječ o uklanjanju mrlja s madraca, jedno je sigurno - soda bikarbona prirodan je čistač i učinkovito pomaže u čišćenju madraca. I ono što je još najbolje od svega - nije nimalo agresivna pa neće uništititi površinu madraca. Pomiješajte sodu s hidrogen peroksidom i deterdžentom za posuđe. Dobivenu tekućinu stavite u bočicu sa raspršivačem i nanesite na mrlju. Protrljajte ju čistom krpom ili spužvicom, a nečistoća bi trebala nestati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije