Naučnici dešifrirali: Šta znači bebino gugutanje

0
Radiosarajevo.ba
Naučnici dešifrirali: Šta znači bebino gugutanje
FOTO: Pixabay / Ilustracija

Kada bebe guguću, možda roditeljima govore kako tačno s njima razgovarati. Iako naučnici već znaju da razgovor s bebama pomaže novorođenčadi da nauče govoriti, čini se da učenik zapravo glavni.

Novo istraživanje otkriva da bi, kada bebe brbljaju, mogle promijeniti način na koji njihovi roditelji komuniciraju s njima kako bi maksimizirali potencijal učenja.

One su zapravo bebe šefovi, ali na najbolji mogući način.

"Dojenčad zapravo oblikuje svoje okruženje za učenje na načine koji olakšavaju učenje“, izjavio je koautor istraživanja Steven Elmlinger, student psihologije na Sveučilištu Cornell.

Dokumentovano je da kada roditelji koriste dječji govor, olakšavaju bebama učenje. Kraće rečenice, jednostavnije riječi i sporije izgovorene riječi višim tonom pomažu dojenčadi da se fokusiraju i postavljaju temelj jeziku.

Iako se proučava mnogo manje, izgleda da je isto i s bebinim gugutanjem.

Kad bebe ispuštaju zvukove, one pokušavaju 'izroniti iz svijeta' i u tome su gotovo uvijek uspješni.

Istraživanje sugerira da kako dojenčad dostiže različite faze u razvoju i mijenjaju način na koji brbljaju, mame i tate mijenjaju svoj 'bebin govor'. To bi moglo značiti da roditelji ne utiču samo na djecu, već i da djeca oblikuju ponašanje svojih roditelja, piše MissMama.

Druga istraživanja pokazuju da kad bebe pokazuju i guguću o određenom predmetu, vjerovatnije je da će roditelji razgovarati o tom predmetu. Na primjer, ako dijete počne gugutati s plišanim psom, mama i tata će vjerovatno vježbati izgovarati riječ ili zvuk psa ili oboje.

"Znamo da govor roditelja utiče na to kako djeca uče, to ima smisla, i da vlastita motivacija novorođenčadi također mijenja način na koji uče", rekao je Elmlinger.

"Ali ono što nije proučeno je veza između toga kako djeca mogu promijeniti roditelje ili samo promijeniti okruženje za učenje u cjelini. To je ono što pokušavamo učiniti", dodao je Elmlinger.

Kako bismo stekli širu sliku o važnosti bebinog gugutanja, naučnici su proučavali ponašanje 30 majki i njihovih beba. Pokazalo se da kada beba guguće, majka joj odgovara jednostavnijim rečenicama i riječima, nego kada beba šuti.

Što roditelji više razgovaraju s bebama na ovaj način, to će bebe brže usvojiti govor.

"Zaključak je da je bebino gugutanje puno više nego što izgleda na prvu. Gugutanje je bebin način da dobije što više informacija od odraslih iz svoje okoline. Nije besmisleno", poručuje Elmlinger.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije