Koliko koštaju iftari na Baščaršiji?
Ramazan je poseban mjesec za muslimane, u njemu je naređen post kao jedan od pet temeljnih stubova vjere.
Post se ne odnosi samo na ustezanje od jela i pića, već nas uči dobru, strpljivosti, da se ogradimo od zla sebičnosti i posvetimo izgradnji boljih odnosa sa drugima.
U ovom mubarek mjesecu muslimani veliku pažnju posvećuju iftarima i druženjima sa porodicom i prijateljima. Iftar je više od večere poslije posta. To je prilika za poziv rodbini, prijateljima ili komšijama u kuću, opušten razgovor i druženje. Iftar počinje nakon što se oglasi ezan ili nakon pucnja topa, učenjem iftarske dove i prekidanjem posta vodom ili jedenjem hurme.
Vraća se Premijer liga BiH: Željezničar i Zrinjski favoriti na gostovanjima
Uz ramazan se pripremaju jela specifična za ovaj mjesec, a somuni su sastavni dio običaja vezanih za mjesec posta. Iako je tradicija da se iftari spremaju u kući, posljednjih godina iftari u ugostiteljskim objektima postali su popularni.
Na Baščaršiji u vrijeme iftara, ako nemate rezervaciju, teško se može naći mjesto u nekom od ugostiteljskih objekata.
S obzirom da su cijene namirnica značajno poskupile u svim dijelovima BiH, tako su i ugostitelji povećali cijene hrane.
Na Baščaršiji cijene iftara po osobi se kreću od 25KM pa čak do 70 KM. Prosječan meni sadrži: hurme, limunadu, glavno jelo i desert. Mnogi objekti u iftarsku ponudu ne uključuju kafu, pa tako morate dodatno platiti ako želite.
Prethodnih godina bila je praksa u većini objekata na Baščaršiji da je limunada, hurma i somun gratis, što je ove godine rijetkost.
Ukoliko želite da se iftarite pitom ili ćevapima na Baščaršiji, dobit ćete besplatno limunadu i hurme. Dok u aščinicama i restoranima je to uključeno u cijenu iftara, pa tako limunada sama košta od 3 do 5KM.
Ukoliko ne želite iftarsku ponudu u ugostiteljskim objektima na Baščaršiji, želite sami da izabrete neko jelo npr. u aščinici, preporučuje se da dođete sat vremena prije iftara, kako bi izbjegli gužvu, ali i imali bolji izbor hrane.
Cijena šopske salate je uglavnom 4 ili 5 KM, kupus salata 3 KM, pileća salata je od 7 KM do 10 KM, čorbe su 4KM, hadžijski ćevap je oko 11KM, teleća šnicla oko 7,50KM, teleći ražnjići 10 KM, gulaš oko 7KM, kombinacije hrane u porcijama riža i grašaka ili pire i grašak, krompir i pileći file su oko 10 KM.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.