Istraživanje: Štetne čestice iz plinskih šporeta ubiju 40.000 Evropljana svake godine

1
Radiosarajevo.ba
Istraživanje: Štetne čestice iz plinskih šporeta ubiju 40.000 Evropljana svake godine
Foto: Pexels / Plin, ilustracija

Studija tvrdi da štetni gasovi povezani sa srčanim i plućnim bolestima skraćuju život ljudima gotovo za dvije godine.

Plinski šporeti ubijaju oko 40.000 Evropljana svake godine ispuštajući štetne supstance koje dolaze do pluća, a broj smrtnih slučajeva je dvostruko veći nego kod saobraćajnih nesreća, navodi se u izvještaju.

Ovi šporeti ispuštaju štetne gasove povezane sa srčanim i plućnim bolestima, ali stručnjaci upozoravaju da javnost malo zna o njihovim opasnostima. U prosjeku, korištenje plinskog šporeta skraćuje život čoveka gotovo za dvije godine, prema studiji domaćinstava napisanoj u EU i Velikoj Britaniji.

Čestitamo | Najmlađem pilotu i heroju bosanskog neba uručena Medalja za hrabrost

Čestitamo | Najmlađem pilotu i heroju bosanskog neba uručena Medalja za hrabrost

„Obim problema je mnogo gori nego što smo mislili“, rekla je vodeća autorica Juana María Delgado-Saborit, koja vodi laboratoriju za istraživanje zaštite životne sredine na Univerzitetu Jaume I u Španiji.

„Još 1978. godine smo saznali da je zagađenje NO2 u kuhinjama sa plinskim, mnogo veće nego u kuhinjama sa električnim šporetima", rekla je Delgado-Saborit. „Ali tek sada možemo da navedemo broj ljudi čiji su životi skraćeni.“

Svako treće domaćinstvo u EU kuha na plinu, dok se taj procenat penje na 54% u Velikoj Britaniji i više od 60% u Italiji, Holandiji, Rumuniji i Mađarskoj. Ovi šporeti sagorijevaju fosilni plin i ispuštaju štetne supstance koje upaljuju disajne puteve.

Izveštaj, koji je podržala Evropska klimatska fondacija, nadovezuje se na istraživanje iz prošle godine koje je mjerilo kvalitet vazduha u domovima kako bi se utvrdilo koliko kuhanje na plinu povećava unutrašnje zagađenje vazduha. To je omogućilo naučnicima sa Univerziteta Jaume I i Univerziteta u Valensiji da izračunaju omjere između unutrašnjeg i spoljašnjeg zagađenja vazduha prilikom kuhanja na plin, i mapiraju izloženost NO2 u zatvorenom.

Zatim su primijenili stope rizika od bolesti, dobijene iz studija o spoljašnjem zagađenju NO2, kako bi izračunali broj izgubljenih života.

Rezultati se poklapaju sa studijom u SAD-u iz maja, koja je utvrdila da plinski i propanski šporeti doprinose do 19.000 smrtnih slučajeva godišnje.

EU je ovog mjeseca pooštrila pravila o kvalitetu spoljašnjeg vazduha, ali nije postavila standarde za kvalitet unutrašnjeg vazduha. Evropska alijansa za javno zdravlje (EPHA) pozvala je donosioca odluka da postepeno ukinu plinske šporete postavljanjem ograničenja na emisije, ponudom novca za prelazak na čistije šporete i obavezanjem proizvođača da označe štednjake sa rizicima od zagađenja.

„Predugo je bilo lako ignorisati opasnosti plinskih štednjaka“, rekla je Sara Bertucci iz EPHA. „Kao i kod cigareta, ljudi nisu mnogo razmišljali o zdravstvenim posljedicama – a, kao i kod cigareta, plinski šporeti su mala vatra koja ispunjava naše domove zagađenjem.“

Ljudi se mogu djelimično zaštititi od isparenja prilikom kuhanja otvaranjem prozora i uključivanjem ventilatora, piše Guardian

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije