Grinje vam se nalaze na posteljini, a da ni ne znate: Ovo bi mogao biti znak kako bi ih prepoznali

0
Radiosarajevo.ba
Grinje vam se nalaze na posteljini, a da ni ne znate: Ovo bi mogao biti znak kako bi ih prepoznali
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Mnogi simptomi za koje pretpostavljamo da su posljedica neugodne prehlade mogu ustvari biti znak potpuno drugačijeg problema: grinja. Stručnjaci su otkrili najčešća upozorenja o njima koja vjerovatno ignorišete te načine kako ih se zauvijek riješiti

Stručnjaci za madrace kažu da bi oni koji se probude sa suhim kašljem mogli spavati u krevetu prepunom grinja. Kihanje i curenje iz nosa još su jedan simptom na koji treba obratiti pažnju, budući da grinje iz kreveta mogu "potaknuti alergije".

Rebecca Swain iz firme Winstons Beds, upozorava da "nekontrolirani svrbež" može biti znak da "dijelite krevet s hordom grinja". "Iako ih ne možete vidjeti bez mikroskopa, njihovu prisutnost možete prepoznati ako ujutro patite od suhog kašlja i svrbeža očiju", dodala je.

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Grinje su toliko sitne da se ne mogu vidjeti golim okom, ali su bezopasne za većinu ljudi. Međutim, mogu izazvati alergijske reakcije poput astme, ekcema i rinitisa, zbog toga je važno održavati svoj dom čistim.

Swain preporučuje svima koji misle da imaju posla s grinjama da svu posteljinu stave na pranje na 60 °C i temeljito obrišu prašinu iz cijele spavaće sobe. To će smanjiti šanse da se mogu razmnožavati.

Iako nisu nužno povezani s prehladom, drugi znakovi grinja uključuju poteškoće s disanjem, crvene oči i svrbež te poremećen san. Stručnjaci preporučuju redovito usisavanje sobe i ulaganje u posteljinu otpornu na alergene kako biste ublažili neke od ovih simptoma.

Anketa iz 2020. godine ispitala je Britance koliko često peru svoju posteljinu i otkrila je da većina njih to ne čini dovoljno često. Iz firme OTTY naveli su da se navlake i donje plahte moraju prati jednom sedmično zbog grinja.

Ako ste bili bolesni, trebali biste ih prati više od jednom sedmično kako biste se riješili eventualnih bakterija i to uvijek na barem 60 °C. Međutim, u prosjeku su ispitanici priznali da su čekali oko 12 dana da skinu plahte i operu ih.

Pidžame i jastučnice također treba oprati jednom sedmično. Jastučnice treba češće prati ako ste tip spavača koji leži na stomaku. Mnogi od nas zaboravljaju na pranje samih jastuka, ali važno ih je održavati čistima i prati svaka tri mjeseca, javlja Net.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije