Grč u nozi može biti opasan, pogotovo ako ste u moru: Evo što ih uzrokuje i šta tada uraditi

0
Radiosarajevo.ba
Grč u nozi može biti opasan, pogotovo ako ste u moru: Evo što ih uzrokuje i šta tada uraditi
FOTO: Pixabay / Ilustracija

Grč u nozi bilo danju ili noću vrlo je neugodno iskustvo koje su doživjeli mnogi bez obzira na dob.

No ako vas grč uhvati u moru, a ni to nije rijetka pojava, vjerojatno ćete ga dugo pamtiti jer osim boli zna izazvati još i strah, pa i paniku, osobito ako se nađete sami u moru na velikoj dubini... Prije nekoliko dana to se dogodilo jednoj osobi dok je plivala u Makarskoj. Srećom, sve je dobro završilo.

Kako je riječ o prilično raširenoj pojavi koja pogađa sve dobne skupine, evo zašto uopće dolazi do tih grčeva, koliko su opasni i kako možemo najbolje pomoći sebi i i drugima.

Troje tinejdžera se vozalo jednim romobilom po ulicama Sarajeva

Troje tinejdžera se vozalo jednim romobilom po ulicama Sarajeva

Koje lijekove ne treba uzimati s bananama, lisnatim povrćem, sirevima i čokoladom

Koje lijekove ne treba uzimati s bananama, lisnatim povrćem, sirevima i čokoladom

Sve odgovore dala je za Slobodnu Dalmaciju iskusna kardiologinja prim. doc. dr. sc. Duška Glavaš, voditeljica Zavoda za intenzivnu medicinu Klinike za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Split i voditeljica Radne skupine za zatajivanje srca Hrvatskoga kardiološkog društva.

"Grčevi u nogama bolne su kontrakcije mišića koje traju nekoliko sekundi ili nekoliko minuta. Najčešće nisu opasni, no mogu poremetiti dnevne aktivnosti, san i kvalitetu života. Postoje okolnosti pri kojima se češće javljaju, a kada se dogode, potrebno je pokrenuti zahvaćeni mišić, masirati ga i eventualno primijeniti obloge, bilo tople ili hladne. Grčevi se obično javljaju u donjim ekstremitetima, listovima, stopalima, bedrima. Dvije trećine njih javljaju se noću, a nekada mogu dovesti do vidljivog spazma", rekla je.

Kako najbrže možemo zaustaviti grčeve?

"Muskulatura potkoljenice može se opustiti tako da se stopalo pomakne prema gore, čime se rastežu mišići potkoljenice, i grč ubrzo popušta", kaže doktorica.

Simptomi i liječenje: 3 česta uzročnika trovanja hranom ljeti

Simptomi i liječenje: 3 česta uzročnika trovanja hranom ljeti

Koga najčešće pogađaju grčevi? Jesu li to češće stariji ljudi?

"Mogu se dogoditi u svakoj životnoj dobi, po danu i po noći, posebno kad je organizam umorniji, kao i u moru i za vrijeme plivanja. To može dodatno uplašiti osobu i potaknuti paničnu reakciju. Što se tiče učestalosti javljanja grčeva, mogu se javljati svaku noć, sedmično, mjesečno, godišnje. Primjerice, neka su istraživanja pokazala da u populaciji osoba starijih od 60 godina čak trećina ima grčeve nogu po noći, zatim sedam posto djece i 40 posto trudnica, čemu pridonosi hormonalni status i porast tjelesne težine".

Koji su razlozi za pojavu grčeva?

"Na prvom mjestu je stres, a potom slijedi preosjetljivost živčanih završetaka, promjene cirkulacije, hormonske promjene, intenzivno vježbanje. Žene su tijekom hormonskih promjena i trudnoće sklonije grčevima. Posebne okolnosti koje pridonose noćnim grčevima jesu dulje i nepravilno sjedenje, prekomjerna upotreba muskulature, ali i predugo stajanje.

I neki lijekovi mogu potaknuti pojavu grčeva. Među njima su diuretici, statini, bronhodilatatori, bupropion, hipoglikemici, hormoni štitnjače, estrogeni, antibiotici, antihipertenzivi, sedativi. Među uzročnike svakako treba dodati i dehidraciju i konzumiranje alkoholnih pića, koji također mogu poticati grčeve", ispričala je.

Šta sve može pomoći?

"Kao što sam već spomenula, pomaže rastezanje muskulature, te masaža, ustajanje, šetnja, primjena obloga, podizanje ekstremiteta, pravilno stajanje i hodanje, te uzimanje lijekova protiv bolova kao što su ibuprofen, diltiazem, vitamini. Potrebno je voditi računa o adekvatnoj razini elektrolita jer njihov poremećaj može potaknuti pretjerano znojenje, mokrenje, proljeve.

Sve veći broj trovanja dodatkom prehrani koji mnogi uzimaju

Sve veći broj trovanja dodatkom prehrani koji mnogi uzimaju

Da bi se grčevi spriječili, potrebno je piti dovoljno tekućine, dovoljno spavati, boraviti i spavati u udobnom okruženju, paziti na obuću, raditi lagane vježbe nogu, obvezno rastezati mišiće prije i poslije vježbe, raditi blago vježbanje i rastezanje mišića prije spavanja.

Može pomoći i lagana pravilna prehrana tijekom dana, umjereno kretanje, boravak u prostorima primjerene temperature, šetnja i plivanje. Treba izbjegavati skakati zagrijan u hladnije more i dugo boraviti u jako klimatiziranim prostorima.

Svakako nije dobro biti pod klimom uz, primjerice, temperaturu sobe, trgovine, automobila u kojima je 18 Celzijevih stupnjeva, a potom izići na sunce, vrući sparni zrak od gotovo 40 stupnjeva, čemu ovih dana svjedočimo. Kao i obično, bitno je biti umjeren u svemu, kao i pravilno rasporediti vrijeme odmora i aktivnosti, pogotovo u ljetnim danima, te izbjegavati kratak san i pretjerane psihofizičke napore", istakla je doktorica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije