Da li i vi ne znate da održite kućne biljke u životu? Evo rješenja

Radiosarajevo.ba
Da li i vi ne znate da održite kućne biljke u životu? Evo rješenja
Foto: Arhiv / Biljke
Kažu da biljke, baš kao ljudi i životinje trebaju ljubav da rastu i opstanu.

Ako ste jedna od onih žena koje zaista uživaju i cvijeću, bilo ono rezano ili kućno, saksijsko, ali nikako da vam preživi duže od mjesec dana, Lola vam donosi korisne savjete kako da izaberete vrstu cvijeća i šta vam to može pomoći u održavanju.

Prije svega, ne možemo, a da ne spomenemo koliko povoljno biljke mogu da utiču na vaše i zdravlje ukućana. Kućno saksijsko cvijeće, pažljivo odabrano i locirano u životni prostor djeluje kao pročišćivač zraka, upija elektromagnetno zračenje, suzbija neugodne mirise, štiti od buke, širi pozitivnu energiju, a i uljepšava prostor u kom se nalazi.

NASA je još početkom devedestih godina istraživala o tome kako i u kojoj mjeri biljke mogu pozitivno da djeluju na ljude i okolinu i dokazano je da u roku od dvadeset i četiri sata mogu da očiste više od 90 posto toksičnih tvari iz prostorija u kojima se nalaze!

Ako želite da nabavite cvijeće za svoj dom i tako oplemenite životni prostor, onda vam Lola preporučuje da ih nabavite u skladu sa svojim obavezama. Da, da, dobro ste pročitale, postoji cvijeće koje zahtijeva više i manje pažnje i brige pa ukoliko veći dio dana provodite na poslu i putujući, pronađite biljke koje neće uginuti dok vas nema.

Fitonija

Fitonija - Da li i vi ne znate da održite kućne biljke u životu? Evo rješenja

Lola: Fitonija

Fitonija je zahvalna biljka za održavanje i opstaće u uslovima za koje ne biste vjerovale da je moguće. Ne voli sunce pa ako u stanu ili kući nemate mnogo prozora i prirodne svijetlosti, onda je ovo idealna sobna biljka za vas. Voli zavučena mjesta, dobro opstaje u polusjeni ili sjeni i najbolje je pronaći joj neko mjesto gdje čak ni vazduh ne cirkuliše prečesto, jer ako se izloži jakom suncu i strujanju vazduha može da izgubi svoju karakterističnu boju i postane potpuno zelena. Zaboravnost neće da je ubije pa ako odete na put, a ne ostavite nikom ključ od stana da se brine o zelenim ljubimcima dok vas nema – nema veze! Fitonija može da izdrži bez vode i do tri sedmice i “oživjeće” kroz nekoliko sati od zalijevanja.

Peperomija

Peperomija - Da li i vi ne znate da održite kućne biljke u životu? Evo rješenja

Lola: Peperomija

Ova sobna biljka je poznata upravo po tome što pomaže kod štetnog zračenja i preporučuje se imati je negdje u stanu ili kući. Osjetljiva je na promaju i nagle promjene temperature pa je treba držati na jednom mjestu i premještati povremeno, svakih nekoliko mjeseci. Nije komplikovana i ne zahtjeva puno vremena, a daje mnogo zauzvrat. Odgovara joj polusjenovito mjesto i preživjeće čak i ako je zalijete jednom u petnaestak dana. Ukoliko joj nedostaje voda, odbacivaće list po list i takve je potrebno odmah ukloniti da ne bi zarazili i ostale.

Havortija

Havortija - Da li i vi ne znate da održite kućne biljke u životu? Evo rješenja

Lola: Havortija

Pomalo robusna i neobičnog izgleda svojim će neobičnim šarmom upotpuniti svaki prostor. Voli ili puno prirodnog svjetla ili zasjenjen prostor, ne treba je često zalijevati i najbolje je to raditi ujutro. Ne smetaju joj nagle promjene temperature i mjesto boravka – možete li zamisliti jednostavniju, a zanimljiviju biljku kao ljubimca?

Filadendron

Filadendron - Da li i vi ne znate da održite kućne biljke u životu? Evo rješenja

Lola: Filadendron

Barem jednom u životu ste vidjele ili imale filadendron u svom domu. Ovo je jedna od najrasprostranjenijih sobnih biljaka na našim prostorima. Umjereno otrovna biljka čije konzumiranje i unošenje u organizam nikako nije dobra ideja pa vam preporučujemo da pripazite da vaš kućni ljubimac ne bi gricnuo koji listić filadendrona u prolazu. Lako se održava, ne treba puno sunčeve svjetlosti niti prečesto zalijevanje, ali voli prostor – ova biljka može da raste i do tri metra u visinu i grana svoje listove. Filadendron je dovoljno zalijevati jednom sedmično, a kada mu saksija postane premala, presađivanje je obavezno. Nekomplikovana i nezahtjevna biljka koja čisti toksine u vazduhu i ako razmišljate o nabavci, Lola vas podržava.

Sanseverija

Sanseverija - Da li i vi ne znate da održite kućne biljke u životu? Evo rješenja

Lola: Sanseverija

Još jedna biljka zanimljivog izgleda, a ne tako komplikovana za održavanje. Može opstati u mračnom i suvom prostoru, ne voli vlagu i zimi je možete zalijevati jednom mjesečno dok ljeti možete možete malo češće. Jako lijepo izgleda i uklopiće se u svaki prostor sa svojim špicastim, zelenim listovima.

Lola vam je predložila kojih pet biljaka možete nabaviti ako ste početnice u hortikulturi. Ne zahtijevaju pretjerano mnogo pažnje i vremena, a pored toga što su korisne, lijepo izgledaju. Svaka sobna biljka, odnosno cvijet ipak treba pažnju u vidu brisanja prašine sa listovam, povremene dopune zemlje, dodavanje minerala u zemlju ili presađivanje kada saksija postane premalena. Iako se ne čini kao komplikovan proces ipak pri kupovini treba obratiti pažnju i dobro se raspitati šta je to što se najbolje uklapa u vaš život – i izgledom, ali i količinom potrebnog vremena za opstanak.

Za početak, krenite sa jednostavnim, kako bude rasla vaša ljubav prema cvijeću tako ćete više čitati i učiti i razvijati vještine u rukovanju istim.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije