Da li biste ostavili dijete da spava u hladnoj sobi? Evo kako to utječe na njihovo zdravlje

0
Radiosarajevo.ba
Da li biste ostavili dijete da spava u hladnoj sobi? Evo kako to utječe na njihovo zdravlje
Foto: Pexels / Ilustracija

Skandinavci su poznati po tome da svoju djecu ostavljaju da spavaju vani, čak i kad su temperature zraka u minusu.

Ta je praksa kod njih počela još 1940-ih kad je dojenačka smrtnost bila visoka, a kvaliteta zraka u kućama niska. Vjerovali su da će sunce i svjež zrak pomoći djetetu da izgradi dobar imunitet.

Pokazalo se da je to vjerovanje tačno. Smrtnost djece smanjila se tokom sljedećih decenija, a Skandinavcima je spavanje vani ostalo u navici.

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

Bebe u kolicima nerijetko drijemaju na svježem zraku dok njihovi roditelji piju kafu u zatvorenom prostoru, vidjeli ste te prizore barem na društvenim mrežama jer se svako malo neko od turista tome čudi.

Vrućine nisu idealne za kvalitetan san. Ljeti rashlađujemo sobe do ludila ne bi li nam bilo što hladnije kad idemo spavati jer suh i topao zrak nerijetko znače da ćete se vrtjeti po krevetu do iznemoglosti. Zašto onda zimi grijemo te iste sobe do velikih temperatura?

Ovih šest savjeta će vam pomoći da vaše dijete jede zdravije

Ovih šest savjeta će vam pomoći da vaše dijete jede zdravije

Brojni stručnjaci savjetuju obvezno luftanje, odnosno prozračivanje prostora prije odlaska na spavanje. Cilj je da jako rashladite sobu radi boljeg spavanja. Bez brige, termofori će vam ugrijati krevet, tako da se i vi i djeca možete uvući u toplo.

Prozračivanje ima zaista puno pozitivnih učinaka, a dva su posebno bitna.

Bolji imuni sistem

Često boravimo u prostorima bez svježeg zraka, pa čestice cirkulišu prostorom i tako lakše šire bakterije i viruse. Čak i samo otvaranje prozora sobe pomaže da dijete stvori potrebna antitijela za borbu protiv infekcija. Brojna su istraživanja pokazala kako djeca koja spavaju na svježem zraku budu manje bolesna, posebno vrtićka djeca.

Bolji san

Zrak bogat kisikom izuzetno je povoljan za dobar san. No hladnoća je ta koja dodatno poboljšava kvalitetu sna. Naime, kako se dan bliži kraju, tako se i temperatura našeg tijela snižava, čime signalizira da je vrijeme da usporimo i odmorimo se. U hladnijem prostoru potičemo taj prirodni nagon tijela za snom jer hladnoća potiče proizvodnju melatonina, dok će vrela soba možda blokirati taj signal, pa će nam trebati duže vremena da utonemo u san.

Imaju li vaša djeca ili vi problema sa spavanjem, isprobajte tehniku prozračivanja sobe netom prije odlaska na spavanje. Dok pripremate djecu za krevet, ostavite prozore u sobi širom otvorene, a u krevet im ubacite termofor. Djeca će se brzo ušuškati u topli krevetić dok će zrak oko njih biti svjež i poticajan za spavanje, a sve to pozitivno će utjecati i na imunitet.

Nakon što tako stavite djecu na spavanje, isto napravite i za sebe. Isprobajte to, posebno ako imate problema s nesanicom i čestim prehladama, piše Zadovoljna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije