Ako se pronalazite u ovih šest znakova, vrijeme je za uzbunu - pregorjet ćete!

Radiosarajevo.ba
Ako se pronalazite u ovih šest znakova, vrijeme je za uzbunu - pregorjet ćete!
Arhiv / Ilustracija

"Burnout" sindrom ili sindrom sagorijevanja na radnom mjestu stanje je s kojim se u modernom vremenu suočava sve više ljudi. Svjetska zdravstvena organizacija definira ovaj sindrom kao "loše nošenje s hroničnim stresom na radnom mjestu".

"Stanje potpune fizičke, psihičke i emocionalne iscrpljenosti uzrokovano pretjeranim stresom na poslu", opisuju "burnout" drugi stručnjaci.

No ono što je najvažnije (ali i najteže) jest na vrijeme prepoznati jeste li na putu prema sagorijevanju i pokušati to spriječiti. Christina Malasch profesorica je s Berkleyja koja je stekla nadimak "majke burnouta" zbog toga što je prva uvela taj pojam i u akademske krugove te karijeru posvetila istraživanju tog sindroma.

Ona tvrdi da postoji ukupno šest faktora na radnom mjestu koji ukazuju na mogućnost sagorijevanja radnika.

1. Previše posla

Osim prevelike količine radnih zadataka s kojom se ne možete sami nositi, postoji još jedan faktor koji je problematičan - radni zadaci koji su vam zadani, a za koje vi jednostavno nemate vještine ili alate da ih obavite. Malasch posebno naglašava stres u kojem rade medicinski radnici, odnosno "emocionalni rad" s kojim se oni svakodnevno susreću. Da biste radno opterećenje zadržali u zdravom rasponu, vodite računa o količini, težini i "emocionalnosti" rada koji vam je zadan.

2. Gubitak kontrole

Kontrola je ključni pokretač motivacije. Ako se ona smanji ispod određene razine, izgubit ćete motivaciju i osjećaj za postignuće koji obično dolazi od dovršavanja posla ili radnog zadatka. Kontrola se spušta na problematične razine kada nemate mogućnost usmjeriti ili izmijeniti resurse koji su potrebni za obavljanje vašeg posla ili kada jednostavno nemate ovlasti raditi svoj posao onako kako smatrate da je najbolje.

3. Ne nagrađuju vas za trud

Ako vas ne nagrađuju adekvatno i dovoljno često, vjerovatno ćete se početi osjećati neučinkovito i distancirati se od svog posla. Financijska naknada očita je nagrada, ali priznanje nadređenih je jednako važno. Skoro 80 posto radnika koji su dali otkaz na svom poslu reklo je da je velik razlog za njihov odlazak bio manjak poštovanja. 60 posto njih je reklo da ih više motivira uvažavanje i poštovanje nego novac.

4. Niste dio uspješne zajednice koja nečemu teži

Najbolje ćete obavljati svoj posao ako osjećate pripadnost u smislu da osjećate kao da će vas neko poduprijeti ili da ćete imati s kim razgovarati ako stvari krenu po zlu. Poslovni odnosi kojima nedostaje osobni kontakt uglavnom su neučinkoviti. Kako ćete znati jeste li dio takve zajednice? Upitajte se volite li ići na društvena događanja ili okupljanja sa svojim kolegama.

5. Ne tretiraju vas pošteno

Ako smatrate da vas šefovi ne tretiraju pošteno, na dobrom ste putu ka "burnoutu". Primjeri nepravednosti uključuju nejednakost u opterećenju radnim zadacima ili nejednakost u plaćanju, varanje te napredovanje uzrokovano drugim faktorima osim zasluga. Nedostatak korektnosti na radnom mjestu dovodi do izgaranja tako što kod radnika stvara emocionalni stres i čini ga ciničnim prema radnom mjestu. Kako ćete znati tretiraju li vas pošteno? Vrlo jednostavno, zapitajte se osjećate li se kao da vas poštuju na radnom mjestu.

6. Morate raditi stvari s kojima se moralno ne slažete, odnosno ne dijelite vrijednosti s kompanijom

Veća je vjerovatnost da ćete izgorjeti ako se vrijednosti vaše firme ne poklapaju s vašima ili ako vaša firma ne drži do onoga što promovira u javnosti. Ako šef ili kompanija od vas traže da radite nešto što nije u skladu s vašim vrijednostima, vjerojatno ćete razviti ciničan stav prema poslu. Zapitajte se jeste li ponosni na svoju firmu, prenosi Index

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije