9 začuđujućih stvari koje stomatolog zna o vama čim otvorite usta

0
Radiosarajevo.ba
9 začuđujućih stvari koje stomatolog zna o vama čim otvorite usta
Foto: Pexels / Ilustracija

Odlazak kod stomatologa nije najugodnija stvar na svijetu, ali je neizbježna ako želimo imati lijep osmijeh i zdrave zube.

Znamo da stomatolog lako može vidjeti brinemo li se dovoljno o svojim zubima, no postoje još neke stvari koje će stomatolozi odmah uočiti, ali ih možda neće komentirati ako ne vide medicinski razlog za to.

Ovo su neka od stanja koje će svaki stomatolog primijetiti čim sjednete na stolicu:

Šamar iz Bruxellesa za dvojicu predsjednika: Zaustavljen megaprojekt Vučića i Orbana

Šamar iz Bruxellesa za dvojicu predsjednika: Zaustavljen megaprojekt Vučića i Orbana

Zube ne čistite koncem

Zube inače ne čistite koncem, ali to napravite prije zakazanog termina - a stomatolog to sigurno znati. Ne koristite li zubni konac svaki dan, zubno meso će biti osjetljivo i lako nadraženo.

Ako se odlučte očistiti zube koncem neposredno prije posjeta zubaru, to će dodatno iziritirati zubno meso koje će početi krvariti.

Trudnoća

Gotovo 40 posto žena tokom trudnoće razvije gingivitis, objašnjava stomatolog Glen Stephenson za Prevention. Gingivitis se javlja zbog povećane količine hormona progesterona koji olakšava razvoj bakterija koje uzrokuju propadanje zubnog mesa.

Ilustracija
Foto: Pexels: Ilustracija

Također se u usnoj šupljini može pojaviti i piogeni granulom, odnosno crvena kvržica koja nestaje sama od sebe nakon trudnoće.

Nokti

Čak i da ne pogledaje u ruke, stomatolozi mogu znati da grickate nokte.

Konstantno grickanje noktiju zubima uzrokuje njihovo skraćivanje te može doći do pomaka u zagrizu ili čak bolovima u vilici.

Cuclanje palca nije prestalo na vrijeme

Ako beba cucla palac, neće biti prevelikih posljedica na razvoj čeljusti, no ako to čini dijete starije od sedam godina, velike su šanse da će zubi rasti u krivom smjeru.

Na sreću, danas postoji cijeli niz načina kako takve zube ispraviti.

Poremećaj prehrane

Možda zvuči čudno, no stomatolog je među prvim osobama koje će prepoznati poremećaje prehrane kao što je bulimija.

Želučana kiselina nagristi će zube s unutarnje strane te će se na toj strani razvijati više karijesa. Nije samo bulimija uzrok karijesa, ali je najčešći.

Nedostatak vitamina

"Nedostatak određenih vitamina može uzrokovati propadanje zubnog mesa, razne ranice koje sporo zacjeljuju te infekcije mesa i kosti", objašnjava stomatolog John P. Dougherty.

Također se u usnoj šupljini vidi i nedostatak željeza, a može dovesti i do otpadanja nabora na nepcu koje postaje potpuno glatko.

Imate dijabetes

Neravnoteža i nagle promjene razine šećera u krvi uzrokuju vidljive promjene na zubnom mesu.

Oticanje, krvarenje i osjetljivost zubnog mesa znak su dijabetesa, a još jedan simptom je i promjena u konzistenciji sline, objašnjava stomatolog Ira Handschuh.

Stres

Osobe koje su pod velikim stresom često trljaju gornje o donje zube dok spavaju, a struganje zubima ih skraćuje i mijenja im oblik.

To se jasno može vidjeti na zubima osoba koje prolaze kroz stresan period života, objašnjava dr. Aodhan Docherty za Mama M!a portal, piše Miss7zdrava.

Ilustracija
Foto: Pixabay.com: Ilustracija

Alkohol

Suhoća usne šupljine koja nastaje zbog prevelike konzumacije alkohola može dovesti do pojačanog stvaranja karijesa.

Bakterije na zubima i desni proizvode kiselinu razgrađujući ugljikohidrate i ako nema sline koja će isprati i razrijediti kiselinu, ona će lako nagristi zube.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije