Znate li za frazu 'pasja vrućina? Saznajte odakle potiče taj termin i nema veze sa toplotom ni psima

1
Radiosarajevo.ba
Znate li za frazu 'pasja vrućina? Saznajte odakle potiče taj termin i nema veze sa toplotom ni psima

Ovih dana očekuju nas vrlo visoke temperature, a svima je poznat izraz 'pasje vrućine' koji se koristi za opisivanje vrućih dana. 

Možda ste prilikom korištenja ovog izraza mislili da "pasja vrućina" ima veze sa psima jer im je zbog dlake teško podnositi velike temperature, no čini se da to baš i nema veze s tim.

Name, to je objasnila dr. Barbara Kovačević iz Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje u svom naučnom članku "Slijepi putnici na pasjim vrućinama". 

Fotografija dana: Muškarac u Vogošći zaustavio saobraćaj kako bi patka sa pačićima prešla cestu

Fotografija dana: Muškarac u Vogošći zaustavio saobraćaj kako bi patka sa pačićima prešla cestu

"Iako se obično misli da je frazem motiviran suosjećanjem s najboljim čovjekovim prijateljem kao životinjskom vrstom koja teško podnosi žegu i vrućinu, tomu nije tako. 

Frazem pasja vrućina vuče podrijetlo još iz antičkih vremena i povezan je s pojavom Sirijusa – najsjajnije zvijezde na noćnome nebu koja se u današnje doba u našim krajevima može vidjeti nisko nad horizontom krajem jeseni i zimi.

Međutim, Sirijus je kao najsjajnija zvijezda u sazviježđu Velikoga psa (lat. Canis maior) prema nama relevantnim antičkim izvorima, ali i nekim ranijim egipatskim izvorima, bio vidljiv tokom ljeta, preciznije rečeno, krajem jula i u prvoj polovici augusta (Ladan, T. Etymologicon. 2006.). Stari su Rimljani kao i stari Grci zvijezdu Sirijus zvali još i Pasjom zvijezdom (lat. Stella canicola)", objasnila je dr. Kovačević.

Nekada je vladalo vjerovanje kako je upravo ova "goruća" zvijezda donosila je nesreću poput suša, uništavanja usjeva i širenja bjesnila, pa su joj ljudi prinosili žrtve pse, ovce i vino, a dani tih obrednih svečanosti nazvani su Danima Psa.

"Odatle je nastao izraz pasji dani (lat. dies caniculares), koji danas postoji i u drugim europskim jezicima, na primjer, engleski dog days, njemački die Hundstage, talijanski canicola, a u hrvatskome je jeziku prema vrućinama koje su karakteristične za razdoblje od kraja jula do polovice augusta nastao i izraz pasje vrućine.

Kako je to klimatološki i u našim krajevima najtoplije razdoblje u godini, čemu svjedoči i ovo ljeto, ne preostaje nam ništa drugo nego da se na godišnjemu odmoru oboružamo strpljenjem i tekućim osvježenjem, a pasje vrućine prebrodimo debelom hladovinom uz šum valova na jadranskoj ili kojoj drugoj obali", ispričala je dr. Kovačević, piše Večernji List.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije