Studija / Zapanjujući rezultati: Kako 10 minuta razgovora telefonom utiče na depresiju

28. 02. 2021. u 20:22:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Razgovor telefonom od 10 minuta nekoliko puta sedmično mogao bi učiniti da se osjećate manje usamljeno, pokazala je nova studija objavljena u časopisu JAMA Psychiatry.

Polovica od 240 sudionika studije odabrana je za primanje kratkih telefonskih poziva volontera tokom mjeseca. Sudionici su naveli da se osjećaju manje usamljenima.

Volonteri su prethodno uvježbavali empatične komunikacijske vještine, što je uključivalo aktivno slušanje i postavljanje pitanja o onome o čemu govori njihov "subjekt", rekao je vodeći autor studije Maninder "Mini" Kahlon, vanredni profesor i izvršni direktor Factor Health-a na Medicinskoj školi Dell u Sveučilištu Teksas u Austinu.

Učesnici studije vodili su razgovore, što im je omogućilo da kontroliraju razgovor, piše CNN.

Prve sedmice volonteri su pozivali sudionike pet dana u vrijeme kada su sudionici rekli da je najbolje za njih. Idućih sedmica sudionici su birali hoće li primati samo dva poziva sedmično ili čak pet.

Prvi su razgovori trajali malo više od 10 minuta, rekao je Kahlon, a ksnije su se ujednačili na deset minuta.

Sudionici su razgovarali o raznim temama, uključujući vlastiti svakodnevni život, a pitali su i o životu svojih volontera.

Postojala je i kontrolna grupa kako bi se došlo do upoređujućih rezultata. Osim usamljenosti, mjereni su anksioznost i depresija.

Na UCLA skali usamljenosti, koja se kreće od tri do devet, sudionici su na početku "mjerili" 6,5, a završili s 5,2.

Anksioznost i depresija zabilježili su još veći pad, s preko 30 posto smanjenja na ljestvici GAD-7, odnosno gotovo 24 posto smanjenja na ljestvici PHQ-8.

Ti su rezultati bili "čak zapanjujućiji u odnosu na uticaj na usamljenost jer nismo nužno očekivali taj stepen rezultata", rekao je Kahlon.

On je istakao da je važno doći do članova porodice i prijatelja za koje vidite da se osjećaju usamljenim.

"Definitivno pokušavam poraditi na svojoj komunikaciji s mamom", rekao je on.

Ako se osjećate usamljeno, Kahlon je preporučio da se obratite nekome iz vaše porodice ili prijatelja za koga vjerujete da neće osuđivati i da će biti istinski zainteresiran da vas sasluša.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA