Vrućine u Europi odnose živote, temperature kakve se ne pamte 50 godina

Radiosarajevo.ba
Vrućine u Europi odnose živote, temperature kakve se ne pamte 50 godina
Val ekstremnih vrućina koji je zahvatio Europu, ponajviše Španiju i Portugal, odnio je prve živote. U Španijij su umrle tri osobe.

Širom Portugala na snazi je upozorenje najvišeg stupena zbog vrućina. Temperature bi danas mogle rasti i do 49 celzijevih stepni, što znači da bi mogao biti srušen historijski rekord iz 1977. godine - tada je u Atini izmjereno rekordnih 47 celzijevih stepeni. Već u 10 sati ujutro u dijelovima Španijei Portugala izmjereno je 38 stepeni.

Ekstremne vrućine od Španije do Finske

Velike vrućine zahvatile su područja od Španije do Finske. Ledenjak na švedskoj planini Kebnekaise toliko se otopio na ljetnim arktičkim temperaturama da više nije najviši vrh u toj zemlji. 

"Strašno", rekla je Gunhild Ninis Rosqvist, profesorica geografije na Sveučilištu u Stockholmu koje godinama mjeri visinu ledenjaka u sklopu istraživanja o klimatskim promjenama. 

vrucine_ljeto1.jpg - undefined

Foto: Climate Reanalyzer

"Ovaj ledenjak je simbol svih ledenjaka svijeta. Cijeli okoliš se topi, snijeg se topi, a to utječe na kompletan ekosistem: biljke, životinje, klimu, sve", kaže Rosqvist.

"Ovdje se klimatske promjene tako jasno vide", dodaje.

Nismo pripremljeni za ovakve vrućine

Temperature zraka iznad 30 stepeno u ovo doba godine nisu ništa neobično za Bosnu i Hercegovinu, međutim sparinu nije jednostavno podnijeti. 

Pirenejski poluotok pogođen je pravim toplotnim valom, a sjever Europe apsolutno je nepripremljen za vrućine kakve su osjetili ovoga ljeta. 

Ovo je malo neobičniji toplotni val nego što inače dolazi. Lani u ovo doba smo ih već imali 4-5. Ovo je tek prvi pravi i nije najjači niti ekstremniji po apsolutnim temperaturama, ali po rasprostranjenosti, ovo je jedan od najvećih toplinskih valova. Prije mjesec i pol na sjeveru Norveške oko 9:30 ujutro temperatura je bila veća od 30 stepeni.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije