U olupini Titanica pronađena zastrašujuća ogrlica: ‘Pogledajte od čega je! Nipošto je ne izvlačite'

0
Radiosarajevo.ba
U olupini Titanica pronađena zastrašujuća ogrlica: ‘Pogledajte od čega je! Nipošto je ne izvlačite'
Foto: Screenshot / Pronađena ogrlica u olupini Titanica

Izgubljena ogrlica napravljena od zuba morskog psa megalodona pronađena je u ikoničnom olupini RMS Titanika.

Ogrlica nije viđena od poznatog potonuća luksuznog putničkog broda - smatranog najnaprednijim svog vremena - prije 111 godina.

Titanik je potonuo nakon sudara s ledenim brijegom u sjevernom Atlantiku, oko 595 kilometara jugoistočno od Halifaxa, Nove Škotske, 15. aprila 1912. godine. Brod je bio četiri dana na prvom putovanju iz Southamptona, Engleske, za New York City.

Gaza je ponovo u mraku: Potpuno obustavljene telekomunikacione usluge, nema ni struje

Gaza je ponovo u mraku: Potpuno obustavljene telekomunikacione usluge, nema ni struje

Katastrofa je rezultirala smrću više od 1500 ljudi - više od dvije trećine posade i putnika koji su bili na brodu u to vrijeme.

Priča o ovoj tragediji zauzima posebno mjesto u popularnoj kulturi, budući da je bila predmet izložbi, dokumentaraca i holivudskih hitova, uključujući James Cameronovu filmsku dramu Titanic iz 1997. godine, koja je osvojila Oskara.

3D maketa Titanika
Foto: Twitter : 3D maketa Titanika

Ogrlicu je pronašla kompanija Magellan sa sjedištem na Guernseyu, samoupravnoj britanskoj teritoriji u vlasništvu britanske krune smještenoj u Engleskom kanalu, blizu obale Francuske. Firma se specijalizuje za istraživanje podvodnih lokaliteta i kartiranje morskog dna.

Kao dio projekta skeniranja pod vodom, Magellan je snimio 700 hiljada slika olupine Titanika koristeći dva podmornice. Koristeći te slike, kompanija je zatim stvorila prvi digitalni sken Titanic-a u punoj veličini, pružajući izvanredan novi pogled na olupinu.

Među ovim fotografijama, pronađena je i ogrlica od megalodonovog zuba, koja u sebi sadrži zlato.

Nalaz je "iznenađujući, prekrasan i oduzimajući dah", izjavio je direktor kompanije Magellan, Richard Parkinson.

Megalodon je ogroman morski pas za koji se vjeruje da je izumro prije 3,6 miliona godina. Smatra se najvećim morskim psom koji je ikada živio, a najstariji poznati ostaci megalodona datiraju više od 20 miliona godina unazad.

Titanic
Screenshot: Titanic

Prema Muzeju prirodne historije u Londonu, najveći megalodon mogao je biti dugačak 50 do 60 metara. U usporedbi s tim, najveći dokumentirani morski psi bijele boje imaju otprilike 20 metara.

Prema Floridskom muzeju prirodne historije, zubi megalodona mogu biti dugački do 17 centimetara, iako fosilni nalazi obično mjere između osam i 13 centimetara. 

Magellan nije izvadio ogrlicu s megalodonovim zubom iz olupine zbog dogovora između američkih i britanskih vlasti koji sprječava takvo uklanjanje od strane javnosti.

Magellan trenutno pokušava utvrditi ko je bio vlasnik ogrlice uz pomoć umjetne inteligencije. Firma koristi ovu tehnologiju za analizu snimaka putnika koji su se ukrcavali na brod 1912. godine, proučavajući odjeću koju su nosili koristeći tehnike prepoznavanja lica.

Također se koristi umjetnu inteligenciju za kontaktiranje članova porodice od 2.200 putnika koji su bili na brodu tokom kobnog putovanja.

Magellanov sken Titanika praktično je stvorio fotorealistični 3D model ili "digitalni blizanac" olupine s neviđenom razlučivošću.

S obzirom na udaljenost olupine koja leži na dubini od skoro četiri kilometra, dobivanje cjelovite slike mjesta dosad je predstavljalo izazov.

"Ranije su snimke omogućavale samo prikaz malog područja olupine. Ovaj model će ljudima omogućiti da se udalje i da pogledaju cijelo mjesto po prvi put", rekao je Gerhard Seiffert iz Magellana. "Ovo je Titanic kao što ga niko nikada prije nije vidio", prenosi Newsweek

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije