U Italiji pronađen veličanstveni ljetnikovac star 2000 godina: Zidovi od vapnenca u obliku dijamanta

0
Radiosarajevo.ba
U Italiji pronađen veličanstveni ljetnikovac star 2000 godina: Zidovi od vapnenca u obliku dijamanta
Radiosarajevo.ba / Ljetnikovac u Italiji star 2000 godina

Vjerojatno je veličanstvena vila imala pogled od 360 stepeni na Napuljski zaljev za strateške vojne svrhe.

"Mislimo da bi iskopavanje dubljih slojeva moglo otkriti više prostorija, pa čak i freske, potencijalno, također, dragocjene nalaze", rekla je Simona Formola, vodeća arheologinja napuljske umjetničke baštine, u intervjuu za CNN komentarišući veličanstveno otkriće do kojeg su došli sasvim slučajno.

Trogodišnji projekt izgradnje dječjeg igrališta i rekreacijske zone južno od italijanskog grada Napulja otkrio je ruševine 2000 godina stare kuće na litici uz plažu, djelomično potopljene.

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Stručnjaci kažu da je izgrađena negdje u prvom stoljeću te da se zapravo radi o panoramskoj palači iz koje pogled puca na otoke Ischia i Procida.

Vjeruju da bi se moglo raditi o raskošnoj rezidenciji Plinija Starijeg, legendarnog pisca, prirodoslovca i zapovjednika flote rimske mornarice koja je bila stacionirana u blizini, a otkrivena je prošle sedmice. Radi se o kamenim zidinama koje kreiraju 10 prostorija. Sve te sobe još uvijek imaju podove i pločice na zidovima. Tu je i labirint netaknutih panoramskih vanjskih terasa.

Znate li gdje se nalazi jedina “egipatska piramida” u Europi?

Znate li gdje se nalazi jedina “egipatska piramida” u Europi?

Arheolozi kažu da se taj ljetnikovac u to doba nalazio unutar rimske luke u Misenumu, gdje je flota od 70 brodova četiri stoljeća pazila na Tirensko more, a to je ipak bilo ključno za sigurnost zapadnog krila Rimskog Carstva. Mnogi su iznenađeni složenim stilom izgradnje zidova, koji su napravljeni od blokova sedre (vapnenca) i to u obliku dijamanta postavljenih u mrežasti ukrasni uzorak.

Ljetnikovac se spušta do malog kamenog pristaništa koje se sada nalazi oko četiri metra ispod nivoa mora. To što su ovaj, ali i drugi dijelovi otkopane vile, sada pod vodom posljedica je fenomena nazvanog 'negativni bradiseizam'. To je izraz koji se koristi za opisivanje postupnog spuštanja zemljine površine u more u područjima izloženim čestim vulkanskim aktivnostima.

Osim što je služila kao vidikovac, Plinijeva vila na plaži vjerovatno je bila i prostor za uživanje u slobodno vrijeme. Imala je privatno pristanište gdje su se dočekivali visoko pozicionirani gosti koji su morem pristizali na raskošne zabave. Mnogi su stari Rimljani dolazili u Bacoli i okolicu kako bi uživali u svojim kućama za odmor i termalnim kupkama kojih i danas ima u toj regiji.

I dok se arheolozi čude ovom otkriću, mještanima to i nije velika novost. Naime, lokalne legende od davnina su govorile o postojanju podzemnog blaga na tom mjestu. Ostatke ljetnikovca će pretvoriti u muzej na otvorenom, a otvorit će ga za posjetitelje već u narednim sedmicama, piše 24sata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije