Porcija ćevapa na Braču 35 KM, ugostitelji: Stranci su ludi za balkanskom kuhinjom

0
Radiosarajevo.ba
Porcija ćevapa na Braču 35 KM, ugostitelji: Stranci su ludi za balkanskom kuhinjom
Foto: Twitter / Ćevapi

Lignje, hobotnica, rižoto s morskim plodovima, file orade ili brancina. Bilo bi očekivano da su neka od ovih jela najpopularnija u restoranima kraj mora.

No, u restoranima na hrvatskom otoku Braču kao jedno od glavnih jela nude ćevape.

Cijene porcije ćevapa u restoranima kraj marine koštaju i do 18 eura (35 KM), dok se u konobama mogu naći i za mnogo manje novca – 12 eura (23 KM). Budući da se nalazimo na otoku pitali smo ugostitelje zašto prodaju ćevape i da li ih iko naručuje.

Sarajevo International Guitar Festival: Ovacije i aplauz na koncertu gitaristkinje Kristine Varlid

Sarajevo International Guitar Festival: Ovacije i aplauz na koncertu gitaristkinje Kristine Varlid

“A, ne mogu ja izbacit nešto što ide ko ludo. Stranci, Nijemci i Italijani su ludi za ćevapima, ono, njima vam je balkanska kuhinja nešto posebno. Ludi su za njom”, kaže za BUKU vlasnica jednog ugostiteljskog lokala na Bolu.

/ Anketa

Gdje ćete ove godine na ljetovanje?
Rezultati

Cijene u Hrvatskoj su godinama u porastu, pa je ljetovanje na obalama ove države skupo i Hrvatima, a zbog cijene transporta do kopna, cijene su posebno visoke na otocima.

Tako su cijene u martetu na otoku, više nego li u nekim razvijenijim državama Evrope.

Cijene u restoranu na Braču

Krema za sunčanje košta 20 eura (40 KM), za 700 grama Nutelle morate izdvojiti 6,49 eura (13 KM), za limenku Heineken piva u marketu platit ćete 1,99 eura (4 KM). Pakovanje Zdenke košta 5,44 eura (10.50 KM), pakovanje President rezanog sira košta 5,44 eura (10.50 KM). Za kilogram Deluxe šunke trebate izdvojiti 46,56 eura (90 KM), a pakovanje od 100 grama košta 4,19 eura (8 KM).

80 grama Gavrilović graničarske kobasice košta 2,39 eura (4.50 KM), odnosno potrebno je izdvojiti 29,87 eura (58 KM) za kilogram.

Pašteta Argeta u marketima na otoku Braču košta 1,69 eura (3.50 KM).

Kada su u pitanju restorani, za obrok za dvije osobe potrebno je izdvojiti od 50 do 100 eura.

Turist ljutito prekinuo ljetovanje: Cijena lignji na jelovniku bila je 19 eura, a mi platili 75!

Turist ljutito prekinuo ljetovanje: Cijena lignji na jelovniku bila je 19 eura, a mi platili 75!

Porcija rižota košta od 14 eura (27 KM) u konobama, do 20,50 eura (40 KM) u restoranima. File lubina košta i do 30 eura (60 KM), a prosječna cijena bifteka je od 30 do 40 eura.

Hrvatska je obala odavno postala preskupa za građane zemalja Zapadnog Balkana, a ni za građane Evropske unije nije pristupačna. Većina ovdašnjih turista su stranci pa se osoblje u kafićima i restoranima obraduje kada čuje da gosti pričaju domaće jezike.

Osoblje u ugostiteljstvu pretežno je iz Srbije i BiH, dok u nekim dijelovima Hrvatske poput Cavtata među random snagom prednjače građani Sjeverne Makedonije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije