Ovo je jedini kontinent koji nikada nije proizvodio rum

1
Radiosarajevo.ba
Ovo je jedini kontinent koji nikada nije proizvodio rum
Foto: Instagram / Koktel s rumom

Isključujući drevne superkontinente poput Pangea, postoji samo jedan kontinent koji nikada nije proizvodio rum. Popularnost koktela s rumom pomaže objasniti kako je ovo piće postalo toliko rašireno, ali i njegova historija. Prvo, međutim, vrijedi istražiti što je rum i kako se proizvodi.

Rum se destilira unutar kolone i/ili aparata za destilaciju, a proizvodi se od fermentiranog šećera ili proizvoda od rafiniranog šećera kao što su melasa i šećerna trska.

Dvije glavne vrste ruma su bijeli i tamni. Bijeli rum ima mekan, ali živahan okus, nakon što je lagano odležao u posudama od nehrđajućeg čelika. Koristi se za izradu koktela kao što su Pina Colada, Mojito i Daiquiri.

Na Bjelašnici i jutros minusi: Objavljeno i kakvo nas vrijeme očekuje za dane vikenda

Na Bjelašnici i jutros minusi: Objavljeno i kakvo nas vrijeme očekuje za dane vikenda

Počastite se koktelom: Jednostavan recept koji će vas oduševiti

Počastite se koktelom: Jednostavan recept koji će vas oduševiti

Tamni rum je, s druge strane, snažan i sladak, nakon što je temeljito odležao u bačvama i ponekad modificiran bojama i začinima. Koristi se u koktelima kao što su Hurricane ili Dark 'N' Stormy. Rum ima i druge kulinarske namjene. Tamni rumovi su dobri u slatkim i slanim kuhanim jelima, dok su bijeli rumovi bolji u nekuhanim desertima.

Kada je nastao rum?

Rum se tehnički može napraviti bilo gdje u svijetu. Međutim, šećer je neophodan za njegovo stvaranje, pa se tradicionalno proizvodi u tropskim regijama gdje šećerna trska raste u izobilju. Točnije, prema BBC Good Food, rum se prvi put pojavio u 17. stoljeću na Karibima.

Nažalost, prema Encyclopediji Britannici, geopolitika tog vremena i mjesta značila je da je rum bio snažno isprepleten s atlantskom trgovinom robljem tokom svojih ranih dana. S obzirom na blizinu Kariba Sjevernoj i Južnoj Americi, plus neobuzdanu kolonizaciju Novog svijeta u to vrijeme, nije teško vidjeti kako je proizvodnja ruma uspostavljena na ta dva kontinenta. Zatim su do 18. stoljeća lučki gradovi u Europi počeli prihvaćati proces destilacije ruma, kao i službeno uvoditi praksu u Stari svijet (putem Diffordovog vodiča). U nekom trenutku, proizvodnja ruma također je stigla do Afrike, gdje se sada - na primjer - događa svojevrsna revolucija ruma u Južnoj Africi.

Procesom eliminacije, to još uvijek ostavlja tri preostala kontinenta. Na drugoj strani svijeta od mjesta porijekla ruma, nalazimo jedinstvene poglede na duh. Na primjer, Australija navodi crveni rum (uz tamni i bijeli) kao službenu kategoriju, što znači da je rum previše otporan. U međuvremenu, u azijskoj državi Indoneziji, na primjer, proizvodi se ljuti rum pod nazivom Batavia arak. To samo ostavlja Antarktiku neobjašnjenom, piše MSN.

Antarktika nikad nije proizvodila rum

Vjerojatno nije iznenađenje da je hladna, pusta Antarktika jedini kontinent koji nikada nije proizvodio rum (barem nismo pronašli nikakav zapis o takvom nečemu). Je li se tamo ikada proizvodio alkohol? Prema Viceu, votku koja je destilirana vodom iz ledenjaka možete piti u Faraday Baru u istraživačkoj bazi Vernadsky na Antarktiku.

"To je najbolja [i jedina] votka na Antarktiku", jednom je izjavio njihov barmen. Još 1980-ih, stolar po imenu Keith Larratt odlučio je izgraditi pojilište na postaji. Zašto? Larratt je kasnije napisao da je bio nadahnut da "donese smijeh i osjećaj topline u ono što je bilo najjadnije i najomiljenije baze na Antarktiku.

Ne spominje se da se proizvodio u Faraday Baru, ali barem je jedan pojedinac pio rum na Antarktici.

View this post on Instagram

A post shared by Bryant Cody (@bcstewar)

U intervjuu za Cask Trade, Ian Burrell, globalni ambasador ruma s Jamajke, govorio je o ovom jedinstvenom iskustvu.

"Ne možete biti globalni ambasador ruma ako ne obiđete svih sedam kontinenata", tvrdi Burrell.

"U 2013. sam radio na svih sedam kontinenata. Samo sam želio učiniti nešto drugačije, pa sam napravio pića i koktele od ruma na Antarktiku s najčišćim i najčišćim ledom izravno iz vode."

Možda će jednog dana neko još više povećati faktor hladnoće i tamo zapravo destilirati rum!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije