Novo istraživanje: Kako 'natjerati' djecu da se zdravo hrane

Radiosarajevo.ba
Novo istraživanje: Kako 'natjerati' djecu da se zdravo hrane
Foto: Pixabay / Ilustracija

Jedan od najkomplikovanijih zadataka za svakog roditelja jeste da ubijedi dijete da jede zdravu užinu i obroke umjesto brzih i onih koji nisu dobri za njih.

Nova studija objavljena u časopisu Journal of Nutrition Education and Behavior, otkrila je da je 2,7 puta veća vjerovatboća da će djeca, koja su gledala kuharski šou o zdravoj hrani, izabrati zdravi obrok, nego ona koja su gledala drugačiju epizodu iste emisije, u kojoj se nalazi nezdrava hrana.

Istraživanje je obuhvatilo 125 djece dobi od 10 do 12 godina, naravno uz pristanak roditelja, iz pet škola u Holandiji. Gledali su 10 minuta kuharskog programa holandske javne televizije, a zatim su im ponudili užinu kao nagradu za sudjelovanje.

Djeca koja su gledala zdrav program vjerovatnije će odabrati jednu od zdravih opcija za užinu, poput jabuke, umjesto, na primjer, čipsa, piše Science Daily.

„Rezultati ove studije ukazuju da programi kuhanja mogu biti obećavajući alat za promociju pozitivnih promjena u stavovima i ponašanju djece vezanim za hranu“, rekao je vodeći autor dr. Frans Folkvord, s Univerziteta Tilburg, u Holandiji.

Koja je najveća greška koju roditelji čine u ishrani djece

Hrana je kao " gorivo" za tijelo, uključujući i mozak. Dajete li svojoj djeci hranu siromašnu hranjivim tvarima, može cijeli dan biti bez energije. Djeca su nam već uveliko u školskim klupama, potrebno je dobro "gorivo" za te male glavice, pa smo odgovore šta je dobro za ishranu djece predškolskog i školskog uzrasta potražili kod profesionalca - dr. Aide Filipović Hadžiomeragić.

Ova studija ukazuje na to da kada gledaju zdrave opcije, kako u izboru hrane, tako i u količini porcija, na TV programima za kuhanje, utiče na to da mladi žude za zdravijim izborima.

Na učinak utiču i osobine ličnosti. Na primjer, manje je vjerovatno da će djeca koja ne vole novu hranu pokazati jaču želju za zdravijim izborima, u odnosu na dijete koje uživa probati novu hranu.

Ali kako stare, počinju osjećati odgovornost prema prehrambenim navikama i mogu se „prebaciti“ na podatke koje su naučili kao djeca.

Istraživači vjeruju da to može ukazivati na to da gledanje programa sa zdravijim opcijama može imati pozitivan uticaj i u kasnijoj dobi.

„Vjerovatnoća konzumiranja voća i povrća među mladima i odraslima snažno je povezana sa znanjem kako pripremiti većinu voća i povrća“, dodao je dr. Folkvord.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije