Nesvjesno pravimo ove greške: Šest stvari koje momentalno uništavaju san

Radiosarajevo.ba
Nesvjesno pravimo ove greške: Šest stvari koje momentalno uništavaju san
Foto: Pixabay / Ilustracija / Krevet

Nedostatak sna utiče na mentalno i fizičko zdravlje, a oni koji ne dobijaju dovoljno sna tokom noći skloniji su gojenju, te imaju slabiji imunitet, česte promjene raspoloženja i rizik od kardiovaskularnih bolesti, piše msn.com.

Neke osobe teško utonu u san i spavaju samo nekoliko sati, a u tome ih ometaju određene navike.

Alkohol

Mnogi vjeruju i da čaša vina prije spavanja ili piva pomaže da brže zaspimo, ali nije tako. Alkohol je usko povezan s nepravilnim snom.

"Konzumiranje alkohola prije spavanja donosi štete nego koristi", tvrdi Breus i dodaje:

"Možda brže zaspite, ali u drugoj polovini noći vaš san postaje loš."

Tehnologija

Korištenje mobilnog prije spavanja ometa san jer svjetlost ekrana šalje mozgu signale da je još uvijek dan, a zapravo je vrijeme za spavanje.

Kafa

Mnogim ljudima je gušt da poslije večere popiju šolju kafe, ali kofein može da uzrokuje grčeve u stomaku, čestu potrebu za mokrenjem, ubrzani rad srca i naravno, nedostatak sna",  tvrdi Michael Breus.

Temperatura tijela

Temperatura našeg tijela ima veliku ulogu kod spavanja.

"Niža temperatura tijela omogućava duži i mirniji san", kaže Breus i dodaje da ukoliko se previše ugrijemo tokom noći dolazi do otežanog odlaska u REM fazu sna.

Fizička aktivnost

Treniranje je potrebno kako biste pratili svoj unutrašnji sat. Neki ljudi vežbaju sat vremena prije odlaska na spavanje što loše utiče na vas jer tijelu je potrebno nekoliko sati odmora između treninga i spavanja.

Masna hrana

Masna hrana je povezana sa problemima u REM fazi prije spavanja i kod muškaraca i kod žena. Stoga, trebalo bi da smanjite unos masti i kalorija u obroku prije odlaska u krevet.

Povezani su s problemima u REM fazi spavanja i kod žena i kod muškaraca.

Brige

Ako jedete pravu hranu, izbjegavate alkohol i opuštate se prije spavanja, a i dalje imate poteškoće sa snom, razlog se možda krije negdje drugdje.

 Breus tvrdi da razmišljanje o poslu i obavezama koje vas čekaju sljedećg dana dovodi do frustracija i problema sa spavanjem. Probajte da čitate knjigu ili slušate muziku prije odlaska u krevet.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije